BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  GÜNCEL

Almanya'ya soykırım tepkisi kim ne dedi?

ALMANYA, 1915 olaylarına "Soykırım" dedi. Federal Meclis, 1915'i soykırım olarak nitelendirilen karar tasarısını onayladı. Verilen karara siyasetten sanat dünyasına kadar herkes tepkili. İşte o tepkiler...

Abone ol

1915'te yaşanan olaylar için gözler bugün Almanya Federal Meclisi'nde yapılacak olan soykırım oylamasındaydı. Meclis, Ermeni olaylarını "soykırım" olarak nitelendirdi ve tasarıyı onayladı.

Sadece 1 kişinin hayır oyu verdiği oylamaya Türkiye'den tepkiler dinmiyor. Siyasetten dünyasından sanat dünyasına kadar birçok isim onaylanan 'Sözde Ermeni Soykırımı'nın kabul edilmesine tepkili. İşte gelen tepkilerden bazıları:

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN:

Almanya-Türkiye ilişkileri ciddi şekilde etkilenir. İlk olarak Almanya Büyükelçisi'ni Türkiye'ye çağrıyoruz. İstişareler sonrası nihai kararımızı vereceğiz.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM:

Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir.

BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ:

Almanya Parlamentosu’nun “çarpıtılmış ve mesnetsiz” bir takım iddiaları “soykırım” olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu’nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU:

Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ YASİN AKTAY:

Bu karar Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi zarar vermiştir.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTÜRK YILMAZ:

Almanya Federal Meclisi’nin bugün yapmış olduğu oylamada, 1915 olaylarını ‘Soykırım’ olarak niteleyen karar tasarısını kabul etmesinden derin üzüntü duyuyor ve bunu şiddetle kınıyoruz. Karar; bizim açımızdan hükümsüz ve geçersizdir.

BURHAN KUZU:

AK Parti milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Almanya'da Federal Meclis'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onaylamasına sert tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Prof. Kuzu, "Alman Gavuru yine yapacağını yaptı. Her zaman söyledim; Almanya bize hiç bir zaman samimi dost olmadı. Osmanlı da bunların yüzünden dağıldı" diye yazdı.

İşte o tweet