BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.439,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den seçim barajı açıklaması

Seçim barajının düşürüleceği iddialarına ilişkin AK Partili Mustafa Şentop'tan açıklama geldi.

Abone ol

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, seçim barajını, tek başına değil hükümet sistemiyle beraber bir konu olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Şentop, dar bölge seçim sistemiyle ilgili bir çalışmalarının bulunduğunu söyledi.

AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Şentop, AK Parti'nin seçim barajıyla ilgili bir çalışmasının bulunmadığını ifade etti.

Eskiden beri dar bölgeye yönelik bir çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Şentop, AK Parti'nin iktidara gelmeden önce, 24 Temmuz 2002 tarihinde Vecdi Gönül'ün imzasıyla bir kanun teklifinin bulunduğunu anımsattı. Teklifte, bir bölgede en fazla 6 milletvekili olması, 6'dan fazla olması halinde bölgenin 2'ye ayrılmasının öngörüldüğünü kaydeden Şentop, "Bu konu, AK Parti'nin, o zamandan beri düşündüğü bir konu. Bu yoğunluk içinde zaman zaman konuşulmuş ancak öyle kalmış. Benim bu göreve geldiğim zamandan beri bir çalışma var. Bir sonraki seçime yetişebilir" diye konuştu.

Şentop, bir bölgede yer alacak milletvekili sayısının henüz netleşmediğini kaydederek, seçmenle ilişkilerin güçlendirilmesi için milletvekili sayısının makul bir düzeye indirilmesi gerektiğini vurguladı. Şentop, "Örneğin bölgede 8 milletvekili var, bölgenin de 13 ilçesi bulunuyor. Seçim döneminde bile gidilemiyor, bazen bir kez gidiliyor. Vekil, seçmeni; seçmen vekili tanımıyor" dedi.

Türkiye'deki başka bir sorunun, milletvekili başına düşen seçmen sayısı olduğunu dile getiren Şentop, Anadolu'daki bir şehirden, İstanbul'da alınan oyun yarısıyla seçilebildiğini söyledi. Şentop, bunun temsilde adil bir denge sağlamadığını ifade ederek, bunu da giderecek şekilde seçim sistemini yenilemek gerektiğini kaydetti.

-"Şirin gözükmek için konuşmalar"

Seçim barajıyla ilgili bir çalışmalarının bulunmadığının altını çizen Şentop, Türkiye'de barajı AK Parti'nin getirmediğini kaydetti. Şentop, bu konunun çok tartışıldığını ancak tek başına iktidarda olan ANAP da dahil diğer hükümetlerin bir şey yapmadığını söyledi. Şentop, sözlerini, "Şu ana kadar muhalefetteyken bazı partiler şirin gözükmek için konuşmalar yapıyor ama eline imkan geçince kimse birşey yapmadı. Davalar da açıldı ama sonuç alınamadı, ne Türkiye ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, baraj hukuka aykırı bulunmadı" diye sürdürdü.

Şentop, barajının nedenin Türkiye'de istikrarla ilgil olduğunu belirtti. AKParti'ye yönelik "milli irade hırsızlığı" şeklindeki eleştirileri de yanıtlayan Şentop, cahilce yorumlar yapıldığını söyledi. Şentop, "TBMM Anayaza Uzlaşma Komisyonu'nda siz kaç milletvekili, AK Parti kaç milletvekiliyle temsil ediliyor? Milletin verdiği oy kadar mı yoksa daha fazla mı temsil ediliyorsun? Komisyonda bütün partiler eşit temsil ediliyor. Yüzde 25 oy mu aldın? Bu yetkiyi nereden alıyorsun, yoksa milletin iradesini mi gasp ettin diye sormak gerekir o zaman" görüşünü dile getirdi.

-"Bu bir sistem formülasyonudur"

Seçimlerde alınan oyun parlamentoya yansımanın çeşitli formülleri bulunduğuna işaret eden Şentop, bu formüllerin, seçimden seçime, partilerin yararına göre mi yoksa önceden kurallar çerçevesinde mi belirlendiğini sordu. Şentop, bütün partilerin, bu ilkeleri bilerek seçime girdiğini kaydederek, verilen her oyu, parlamentoya yansıtan bir sistem olmadığını vurguladı.

Şentop, şöyle devam etti:

"Bir dönem yansır, bir başka dönem yansımaz. Bu bir sistem formülasyonudur. O bakından millet iradesi gasp ediliyor gibi şeyler söylemek, seçim sisteminin ne işe yaradığını bilmemektir. Başka sistem getirseniz de o sistemin de seçmenin bütün oyunun parlamentoya yansıması yüzde 100 olması, dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu konuyu, tek başına baraj konusu olarak değil hükümet sistemiyle beraber bir konu olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'de istikrarı garantiye alacak bir hükümet sistemi formülü, başkanlık sistemi olduğu takdirde o zaman istikrar sorunu ortadan kalkacağı için sadece temsilde adalet üzerinde yoğunlaşabiliriz."