BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den Demirtaş'a cevap var

Selahattin Demirtaş'ın AKP'ye rağmen CHP sürecin içinde olmalı açıklamasını AK Partili vekiller İnternethaber'e değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ-İNTERNETHABER-ANKARA- Dün akşam CNNTürk ekranlarında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş'ın "CHP sürecin içerisinde olmalıdır, AKP süreç konusunda çok ketum davranıyor, biz bildiğimiz kadarıyla süreci CHP'ye anlatmak isteriz" sözlerini TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AK Parti'li üyesi Ahmet İyimaya ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu İnternet Haber'e değerlendirdi.

Sürece katılımın geniş olması gereğinin altını çizen Ahmet İyimaya şunları söyledi:

GÖNÜLLÜ İRADE GEREKİR

"Ak Parti, toplumsal barış ve süreç konusunda tarihte örneğine az rastlanır bir şekilde risk üstlenmiştir. Bu sürece katılım tabanının ve katılım aktörlerinin genişletilmesi sürecin mantığı gereğidir. Ak Parti, parlamentonun ayrım yapmaksızın her bir partinin katılmasını gönülden arzular ancak bu arzu bizim ve diğer partiler yönünden gönüllü bir iradeyi ifade etmelidir. diğer partilerin taktik değil de gönüllü şekilde bu sürece katılmalarını bizim engellememiz mümkün olmayacağı gibi kendilerinin önünde engelin var olacağını düşünmeleri de mümkün olmamalı. Burada bütün mesele sosyal gerçeklik ve kendi dinamikleri içerisinde böyle gönüllü iradeleri partiler tarafından ortaya konup konmaması gerçeğidir."

CHP'nin gönülsüz olduğunu mu söylüyorsunuz?

"Hayır, böyle bir şey söylemiyorum, daha sürecin başındayız. Ben, her bir partinin en baştan ve erken zamanlarda katılmasını temenni ederim AK Partinin bir ketumiyet veya istememezlik iradesinin hangi karineden üretildiğini bilmiyorum."

CHP İSTERSE DESTEK VERİR, BU AK PARTİNİN KABULÜNE BAĞLI DEĞİL

"Toplumsal süreçlerin katılım skalalarının yüksek olması amaç yolculuğunda bir garantiyi, sağlamlığı ifade eder. Bizim bir-iki görüşmeyle, kredi vermekle değerlendirme yapılamaz. Bu sürece katılmak, süreci desteklemek, süreci güncelleştiren, süreci projelendiren partinin kabulüne de bağlı değildir. Sürece katılmanın bin türlü yolu var, parlamentoda komisyon oluşturulması, parlamentoda veya dışında milletvekillerinin bölgeye gidip halkla temas kurması gibi. Bu bizim partimizin kabulü şartına bağlı değil. Biz böyle bir birlikteliğe haızırz. Ama reel politik olarak baktığınız zaman farklı sorunlar var tabi. MHP'nin kendi perspektifinde sürece bakış açısı farklı, CHP'nin de kendi içerisinde sürece bakış açısı var, bu konuda bir katılma politikasına dönüşmüyor sanıyorum, görünen o."

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise CHP'nin sürecin içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.

CHP SÜRECİN İÇİNDE OLMALI


"Sürekli CHP'ye çağrı yapıyoruz, süreci birlikte yönetelim, yürütelim diyoruz. Bırakın bilgi vermeyi, ketum davranmayı, isteksiz olmayı. Birlikte yürütelim diye Sayın Başbakanın sürekli çağrıda bulunmasına rağmen Selahattin Demirtaş nereden böyle bir kanaate vardı bilemiyoruz. Buyursunlar gelsinler birlikte yürütelim, bu Başbakanın çağrısıdır."

"Birlikte yürütelim dedikten sonra CHP'nin bilmediği birşey olması söz konusu olabilir mi, birlikte yürüttüğünüz zaman zaten herşey bilinecek. CHP'nin Genel Başkanı, belki fikri düşüncesi farklı olabilir ama CHP'nin hakim kanadı, hakim anlayışı Genel Başkanlarına da engel. Buna rağmen birşey yapamayan CHP yönetimi bu defa kendini savunma adına AK Parti bizimle birlgi paylaşmıyor diyor. Zaten açık yürüyen bir süreç, neyin bilgisini paylaşmıyoruz."

CUMHURİYETİN KURULMASINDAN SONRA EN ÖNEMLİ OLAYI YAŞIYORUZ

"CHP kesinlikle bu sürecin içinde olmalı. CHP, sosyal demokrat ve sol bir partiyse, Türkiye'nin geleceğine dair endişe duyuyorsa, Türkiye'nin demokratikleşmesine dair kaygıları varsa, işte yeni Anayasa, işte Türkiye'nin Kürt sorununun şiddetten arındırılması bir fırsat. Ortaya yerde tarihi bir fırsat duruyor. Cumhuriyetin kurulmasından sonra bugüne kadar Türkiye böylesine bir fırsat yakalamadı. Cumhuriyetin kuruluşu ne kadar önemliyse bugün yaşanan şeyler de o günden bugüne olan en önemli şeydir. Türkiye başka ufuklara doğru yeni bir düzen kurmaya çalışıyor, burada CHP olmasın isteyebilir miyiz. CHP'nin olması elimizi güçlendirid, işimizi kolaylaştırır, biz bu riski üstlenirken siyasi kaygılar gözetmedik. CHP'nin bu sürecin içinde olması bizi hiçbir şekilde kaygılandırmaz, bilakis bu riski paylaşma ve hedeflerimize ulaşma noktasında elimizi güçlendirir.