BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,07
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de bomba koalisyon hamlesi

AK Parti CHP ve MHP ile koalisyon ihtimali üzerine çalışıyor. Partide kurulan iki komisyonun başında ise eski bakanlar yer alıyor. İşte detaylar...

Abone ol

AK Parti koalisyon çalışmaları için içerden kolları sıvadı. Partide olası koalisyon ihtimalleri üzerine çalışacak iki komisyon kuruldu. Vatan gazetesinden Murat Çelik'in haberine göre, bu komisyonların başında eski bakanlar Ömer Çelik ve Faruk Çelik bulunuyor.

CHP ve MHP koalisyonları üzerine çalışmalar yürüten komisyonlarda üç dönemlik vekiller de bulunuyor. Komisyonlar toplam 10'ar kişiden oluşuyor. Dikkat çekici bir diğer nokta ise HDP ile koalisyon ihtimali için bir komisyon oluşturulmaması. 

BAZI NOKTALAR NETLEŞTİ

Komisyonların başındaki bakanlardan birisiyle görüştüğünü yazan Murat Çelik, bakanın "Bazı noktalar kafamızda netleşti. Bizim buradaki temel yaklaşımımız ‘samimiyet’ ve ‘iyi niyet’. Bizim amacımız, her şeyi açık açık konuşup ülkenin çıkarlarına hangi formülle, nasıl daha iyi hizmet edebileceğimizi ortaya koymak. Muhataplarımızdan da aynı içtenliği bekliyoruz” dediğini aktardı.

İşte Murat Çelik'in yazısından çarpıcı detaylar...

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) iki özel komisyon kurdu.

Olası koalisyon komisyonları…

Komisyonlar, 10’ar üyeden oluşuyor.

Biri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile koalisyon ihtimali üzerinde çalışıyor, diğeri Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile.

Komisyonlar çalışmalarını tamamladığında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşmelerinde çantasında yer alacak olan dosyaları da ortaya çıkmış olacak.

2 üç dönemlik, 2 bakan, 2 ‘Çelik’

Geçen hafta alınan karar ile oluşturulan iki komisyon da, parti genel merkezinde sürdürüyor mesaisini.

Partililerin tabiriyle iki ‘laboratuvar’; iki siyasi laboratuvar niteliğindeki komisyonların başında iki önemli siyasetçi bulunuyor.

İki bakan… Soyadaş iki bakan.

Ömer Çelik ve Faruk Çelik.

“AKP CHP koalisyonu mümkün mü” sorusuna yanıt arayan komisyonun başında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik var.

Üç dönem sınırlaması sebebiyle 7 Haziran’da aday olamayan ve halihazırda milletvekili sıfatı taşımayan Çelik, ‘CHP ile koalisyon olasılığı’nı irdeliyor komisyon üyesi arkadaşlarıyla birlikte.

“MHP ile bir koalisyon yapabilir miyiz” sorusuna cevap bulmak için çalışan diğer komisyonun başında ise Ömer Çelik ile aynı durumdaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik var.

Her iki Çelik de siyasi tecrübelerinin yanı sıra ‘müzakereci’ kimlikleri ile tanınan isimlerden.

Aşinalık kriteri

Komisyonlarda yer alan üyelerin kimi Ak Parti’nin üç dönem kuralına takılanlardan, kimi ise halihazırda milletvekili olanlardan.

Kadrolar oluşturulurken gözetilen kriteri; sadece siyasi, ekonomik ya da sosyal başlıklardaki birikim değil, aynı zamanda koalisyon yapılma ihtimali olan iki partiye, yani ‘CHP ve MHP’ye aşina olmak’ şeklinde ifade edebilirim.

CHP’nin ideolojisine, tarzına, terminolojisine ve tabii kadrolarına nispeten daha aşina olanlar ‘CHP komisyonu’nda; MHP’yi daha yakından tanıyanlar ise ‘MHP komisyonu’nda görevlendirildi.

Seçim vaatleri masada

Ömer Çelik başkanlığındaki ‘CHP Komisyonu’, bu partinin seçim bildirgesini masaya yatırdı.

Başında Faruk Çelik’in bulunduğu ‘MHP komisyonu’ da, MHP’nin seçim beyannamesini.

Her iki komisyon da, siyasi rakip ama aynı zamanda potansiyel koalisyon ortaklarının programlarını, AKP seçim beyannamesi ile üst üste koyarak çalışıyor.

Vaatlerden hangilerinin örtüştüğünün / çakıştığının, hangilerinin çatıştığının / çeliştiğinin listesi çıkartılıyor siyasi laboratuvarlarda.

Karşılıklı olarak; olmazsa olmazlar, kırmızı çizgiler, hassasiyetler, öncelikler, vazgeçilebilecekler şeklinde ‘başlıklar listesi’ yazılıyor.

Çözüm süreci, dış politika, güvenlik politikaları, ekonomideki öncelikler, sosyal projeler…

Kim hangi konuda, ne kadar katı?

Kimin hangi başlıkta ne ölçüde esneme payı olabilir?

Bütün bunlar, ayrıntılarıyla değerlendirilip iki komisyonda ayrı ayrı raporlara dönüştürülüyor.

İlk değerlendirme yapıldı

Komisyonların yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan ilk veriler, hafta sonu Başbakan Davutoğlu ve kabine üyelerinden bir kısmının bilgisine sunuldu.

Pazar günü yapılan toplantıda, CHP komisyonu kendi ilk tespitlerini aktardı, MHP komisyonu da kendi başlıklar listesinde ulaştığı ilk sonuçları.

Komisyonlardan bilgi alan bakanlardan biriyle konuştum dün.

“Çok faydalı bir çalışma oldu. Bazı noktalar kafamızda netleşti. Bizim buradaki temel yaklaşımımız ‘samimiyet’ ve ‘iyi niyet’. Bizim amacımız, her şeyi açık açık konuşup ülkenin çıkarlarına hangi formülle, nasıl daha iyi hizmet edebileceğimizi ortaya koymak. Muhataplarımızdan da aynı içtenliği bekliyoruz” dedi.

O bakan, çalışma hakkındaki örneklemeyi de şu şekilde yaptı:

“Mesela MHP, çözüm sürecine karşı çıkarken, ‘Milli birlik ve bütünlük’ten söz ediyor. E biz de zaten bu yola, ‘Milli birlik ve kardeşlik projesi’ başlığıyla çıkmıştık. Bu bir örnek… CHP ile de ortak noktalarımızı tespit ediyoruz. Tabii, uzlaşmanın mümkün görünmediği noktaları da. Mesela CHP’nin ekonomik vaatleri... Genel bütçe dengelerini bozmadığı sürece, uzlaşılabilecek asgari müşterekler neden olmasın?”

Bu, dediğim gibi, daha ilk değerlendirme.

Komisyonlar çalışmaya devam ediyor.

Bu arada fark etmişsinizdir, HDP üzerinde çalışacak bir komisyon kurulmamış.