BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti yeniden yargılanabilir mi?

Daha önce kapatma davasıyla zor günler geçiren AK Parti yeniden yargı önüne çıkabilir mi?

Abone ol

Daha önce hakkında kapatma davası açılan ve 'irticai eylemlerin odağı' olmakla suçlanan AK Parti, yeniden yargılanmak için fırsat kolluyor.

Partinin hukukçu kurmayları bu olasılık için 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaları yakından takip ediyor.

Peki bu mümkün mü?

Bu sorunun yanıtı Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan bugünkü köşesinde ayrıntılarıyla veriyor. Arslan'a göre AK Parti yeniden yargılanma talebinde bulunabilir. 

Olasılığı CMK 311'deki düzenlemelere bağlayan Arslan, "Her ne kadar Anayasa Mahkemesi kararları kesin hüküm olsa da CMK 311 yeni delillerin çıkması durumunda yeniden yargılamanın yolunu açıyor. Bu durumun örnekleri mevcut" diyor ve ekliyor:

Daha önce kapatılan üç parti; HEP, ÖZDEP ve TBKP, AİHM'den aldıkları karar doğrultusunda yeniden yargılama talep etti. Mahkeme 'Yeni delil yok' deyip başvurularını reddetti ama bu yolun açık olduğunu da teyit etmiş oldu.

ERDOĞAN İŞARET VERMİŞTİ

Başbakan Erdoğan bu yönde yaşanacak muhtemel gelişmelerin işaretini 28 Nisan'da TGRT yayınında vermişti.

AK Parti'nin hukukçu kurmayları 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamayı yakından takip ediyorlar. Oradan çıkacak karar üzerine iktidar partisi yeniden yargılanmayı talep edebilecek.

Çünkü sahte delille yargılanıp mahkûm edilmiş oldular.

Ancak herkes biliyor ki; AK Parti'ye yönelik kapatma davası bir projeydi. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Çünkü kapatma davasını planlayanlar 'zamanlama hatası' yaptılar.
Gizli kapaklı mahkeme ziyaretleri yapanlar kendi geleceklerinin Erdoğan'ın imzasından geçeceğini unuttular. Siyasi iradenin kararlı duruşu sonrasında bu kez AK Parti kapatılmasın, diye ziyaretler yaptılar.

Aslında o döneme ait bilinmeyen çok şey var.

Sürecin şahitlerinden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile yeni adli yıl açılışında Meclis bahçesinde konuştuğumda "Son 6 ay ömrümden sanki 30 yıl götürdü. Bu kadar sıkıntı yaşadığımız ikinci bir dönem yoktu" demişti.

Şimdi o dönemin perdesi aralanacak gibi...