BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,42
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti yeni anasaya metni için tarih verdi

AK Parti, yeni anayasa ile ilgili çalışmasını yaz aylarında tamamlayıp, yeni yasama yılında gündeme getirmeyi planlıyor.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AA muhabirine, partisinin anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Yeni anayasa yapılmasının her partinin seçim vaadi olduğunu hatırlatan Turan, ancak gelinen noktada, "CHP'nin komisyonu dağıtmasından sonra sürecin akamete uğradığına" dikkati çekti.   

AK Parti olarak topluma yeni anayasa sözü verdiklerini de hatırlatan Turan, "Biz kendi çalışmamızı, bu yaz metin olarak tamamlayıp, yeni yasama yılında Meclis açıldıktan sonra getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Hangi sistemin başarılı olacağı, hangi sistemin öne çıkarılacağının siyasi partiler arasında tartışma ve polemik konusu olduğuna işaret eden Turan, şöyle konuştu:

"AK Parti olarak başkanlık sistemi ya da benzeri bir sistemin Türkiye'nin menfaatine olacağını düşünüyoruz. Başkanlığı, yarı başkanlığı, partili cumhurbaşkanlığını tartışırken; 'AK Parti'nin geleceği ne olur?' diye değil, 'ülkenin geleceği ne olur?' diye endişe duyarak bakıyoruz. Çünkü bir sistemde iki yetki, iki lider olmaz. Bu siyasetin temeline, insan hayatının doğasına aykırı bir şey. Ya çok kuvvetli bir cumhurbaşkanlığı veya sembolik cumhurbaşkanlığı ama güçlü bir başbakanlık...İkisinden biri tercih edilir, edilmesi gerekir.

Bu sistem kavga etmeye müsait bir sistem. Şu an cumhurbaşkanımız ile hükümetimizin, başbakanımızın  uyumlu  olması, aynı siyasi kültürden geliyor olmasına bağlı. Oysa ileriki yıllarda farklı siyasi kültürden gelen bir cumhurbaşkanı ile başbakanın ülkeyi nasıl bir ekonomik, siyasi bedel ödetebileceğini öngörebiliyoruz. Dolayısıyla biz başkanlığı şahıslar, Tayyip Erdoğan, AK Parti için değil, milletin geleceği adına istiyoruz."