BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.432,19
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti ve MHP'den 100. yıl harekatı

Siyasi partiler seçim beyannamesi için hazırlıklarını başlattı. AK Parti ve MHP'nin hedefi 100. yıl.

Abone ol

AK Parti ve MHP'nin hazırlamaya başladığı seçim beyannamesinde Haziran'daki genel seçimle başlayacak 4 yıllık iktidar değil Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023'e dönük hesaplar var.

Ak Parti "milli gelir 25 bin, dış ticaret bir trilyon dolar, zorunlu eğitim 12 yıl, boğaz'a üçüncü köprü, yılda 70 milyon turist, üç nükleer enerji santralı ve Türk yapımı uçaklar" derken MHP iki dil ve özerklik tartışmalarına tepki olarak Misak-ı Milli'nin kabul edildiği 28 Ocak'ta açıklayacağı beyannamede 2023'te dünyanın 10. ekonomisi olmayı vaat edecek.

Seçim için hazırlıklarını hızlandıran AK Parti, 'Seçim Beyannamesi' hazırlıyor. Akşam'ın haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde, parti yöneticileri 'beyin fırtınası' yapıyor. Erdoğan'ın talebi üzerine dört yıllık değil, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'e dönük hedef ve stratejileri içerecek Seçim Beyannamesi'nde; enerjiden ulaşıma, sağlıktan eğitime kadar tüm alanlarda atılacak adımlar sıralanacak. Yeni Anayasa hedefi, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi, 'tek vatan, tek bayrak, tek devlet, tek millet ve tek resmi dil' vurguları, Avrupa Birliği'ne tam üyelik gibi hedeflerin vurgulanacağı beyannameye şu hedeflerin de yansıtılması planlanıyor:

KİŞİ BAŞI 25 BİN $ GELİR: 12 yıllık hedeflerden biri, halen 10 bin dolara yaklaşan kişi başına milli gelirin 25 bin dolara yükseltilmesi olacak. Cumhuriyet'in 100. yıldönümünde en büyük 10 ekonomi arasına girilecek .

İHRACAT 500 MİLYAR $: 2011'de 127 milyar dolar hedeflenen ihracatın artırılarak 2023'te 500 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor. Dış ticaret hacmi hedefi ise 1 trilyon dolar.

12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİM: İlköğretimin ardından ortaöğretimde de okullaşma oranı yüzde 100'e çıkarılacak. Zorunlu eğitim, önümüzdeki yıllarda 12 yıl olacak.

3. KÖPRÜ VE DUBLE YOL: İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapılmış halde 2023'e girmesi, İstanbul'dan Antalya'ya kesintisiz otoyol yapılması, Ülkenin dört bir yanına uzanan hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi 12 yılın hedefleri arasında bulunuyor. 15 bin km daha bölünmüş yol yapımı öngörülüyor.

GAP, DAP, KOP: Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) ile Türkiye, dünyanın tahıl ambarı haline getirilecek.

70 MİLYON TURİST: Bu yıl 30 milyon turist ağırlayan Türkiye'nin 2023 hedefi 70 milyon.

NÜKLEER SANTRAL: 2023'e kadar üç nükleer enerji santralının tamamlanması öngörülüyor.

MİLLİ TANK, UÇAK, UYDU: Erdoğan'ın sık sık altını çizdiği 'Türkiye'nin kendi savaş gemisini, tanklarını ve uçaklarını yapması' yönündeki hedefler vurgulanırken, yerli uyduların uzaya gönderilmesi planlanıyor. İnternet hızı 100 kata kadar artacak, e-imza herkes tarafından kullanılacak.

MHP'NİN BİLDİRGESİNDE MİSAK-I MİLLİ SINIRI

MHP lideri Bahçeli, partisinin genel seçimler için hazırladığı seçim bildirgesini Türkiye'nin sınırlarının belirlendiği Misak-ı Milli'nin yıldönümünü olan 28 Ocak tarihinde açıklayacak. Bahçeli, bildirgenin sunumunda iki dil, federasyon ve özerklik ile ilgili sert açıklamalarda bulunacak. Bu tarihin özellikle seçildiğini belirten parti yetkilileri, bugün de Misak-ı Milli'nin kabul edildiği günkü ruha ihtiyaç bulunduğunu belirtiyorlar.

MEBUSAN MECLİSİ

Misakı Milli (Milli Yemin) olarak bilinen metin, 28 Ocak 1920 tarihinde son Osmanlı parlamentosu olan Mebusan Meclisi'nde kabul edilmişti. İçeriğinde Musul ve Kerkük'ün bulunduğu ve Türkiye'nin bu iki yer hariç bugünkü sınarlarının çizildiği Misakı Milli, daha sonra Ankara'da TBMM'nin kabul edilmesine kadar gidecek gelişmeleri doğurdu.

HEDEF 100. YIL

MHP'nin seçim bildirgesinde özellikle yargı ile ilgili düzenlemeler ağırlıkta bulunuyor. Güneydoğu sorununa özel bir vurgu yapılmayan bildirgede, tüm vatandaşların eşit ve birinci sınıf olduğunun altı çiziliyor. İşsizliğin çözülmesi için bilim ve teknolojiye dayalı üretime geçilmesi vurgulanırken, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefleniyor. Herkes için eşit ve tarafsız hukuk vaat eden MHP, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nde yapılan ve kurumları 'iktidarda kim varsa arka bahçesi haline getiren' değişiklikleri düzeltmeyi amaçlıyor.