BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.407,06
HABER /  GÜNCEL

'AK Parti ve HDP seçim barajında anlaştı!'

CHP'li Gürsel Tekin seçim barajı konusunda AK Parti ile HDP arasında yüzde 7'de anlaşma sağlandığını iddia etti...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Rudaw'a verdiği röportajda Kürt illerinde bir çok tanınmış kişinin aday olmak için CHP’ye başvurduğunu, bölgede sürpriz yapacaklarını söyledi.
 
İktidarla HDP arasında seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi konusunda bir anlaşma sağlandığını iddia eden Tekin, böyle bir değişikliği destekleyeceklerini söyledi. Tekin, “Sadece milletle ittifak yapmak istiyoruz” diyerek HDP ile ittifak çağrılarına da kapıyı kapattı.

İşte röportajdaki ilgili bölümler:

Seçimler yaklaştıkça ittifak senaryoları da gündeme geliyor. HDP ile sizin ittifak yapacağınıza dair iddialar ortaya atıldı? HDP ile ittifak yapacak mısınız?
 
Bizim ittifak edeceğimiz tek bir yer var, o da halk.. Herhangi bir partiyle bir ittifak yapmak gibi bir niyetimiz yok.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Demirtaş'ın, “CHP, yüzünü sola dönerse diyaloga hazırız” sözü üzerine “HDP önce AKP ile yaptığı pazarlığı kamuoyuna açıklasın” dedi. HDP ile AK Parti arasınad bir pazarlık olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Kim, kiminle nasıl bir anlaşma yapmış bilemiyorum. Bir rivayet üzerinde konuşacak değilim. Benim gördüğüm kadarıyla HDP tek başına seçime girecek ve bunun için de yüzde 10 barajıyla ilgili bir anlaşmanın sağlandı. İktidar büyük olasılıkla barajı yüzde 7’ye çekecek. Bu konuda bir anlaşma sağlanmış gibi görünüyor.
 
Siz böyle bir değişikliği desteklemez misiniz?
 
Elbette destekleriz. Biz bu konuda kanun teklifi vermiştik. Baraj mümkünsü yüzde 3 olsun. Türkiye’deki birçok parti, kendini var etme olanağı bulur. ‘Baraj inerse koalisyonlar olur, koalisyonlar da kriz yaratır’ deniyor. Bunun gerçekliği yoktur. Keşke bu iktidar kendi iç bünyesindeki güçlerle değil, farklı siyasi yapılarla koalisyon yapmış olsaydı. Belki 17 ve 25 Aralık’la karşı karşıya kalmamış olacaktı. Koalisyonların böyle bir avantajı var. Birbirini denetleyecektir. Sorumluluk paylaşımı olacaktır. Ama farklı menfaat gruplarıyla koalisyon oluşturmaya kalkarsanız, darbelerle karşı karşıya kalırsınız. Ama farklı siyasi partiler size darbe yapmaz.

Almanya, Belçika başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesi koalisyonlarla yönetiliyor. Çok da başarılılar. Yüzde 10 barajı siyasetin önüne Berlin Duvarı gibi set olarak örülmüştür. Bunun yıkılmasına destek veririz.
 
CHP son seçimlerde Kürt illerine özel bir ilgi gösterdi ama beklediği oyu alamadı. Neden Kürt seçmenden oy alamıyorsunuz?

Bu son derece doğal. Patates ekerken bile 6 ay beklersiniz. Siyasette bugünden yarına dönüşüm olmaz. Güneydoğu ve Doğu’daki sol, sosyal demokrat CHP’li seçmen kitlesi 90’lı yıllarda ayrıldı. DEP’in SHP’den ayrılmasıyla beraber ana seçmenimiz ayrıldı ve şu anda HDP’nin ana kitlesi haline geldi. Coğrafyada yaşanan sorunlar da buna katkı sağladı. İnsanlara hemen ‘partimize geri gelin’ demek kolay değil. Ciddi gelişmeler var.

Önümüzdeki süreçte HDP seçmeni de AKP seçmeni de demokrasi ve özgürlüğün ancak CHP gibi kurumsallaşmış bir siyasi parti ile gelebileceğinin farkında. Önümüzdeki günlerde Güneydoğu’da çok ciddi sürprizlerimiz var.

Nasıl sürprizler?
 
2011 yılında birçok ilde insanlara teklifi biz götürüyorduk. Şu anda birçok illerde onlarca insan aday olmak için bize geliyor. Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Urfa’da çok saygın ve tanınan isimler aday olmak için bize geliyor. Özellikle birkaç önemli ve çok tanınmış kişinin aday olma talebi var. Belli ki biz kendimizi o bölgede hissettireceğiz.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN...