BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

AK Parti o düğmeye bastı

AK Parti yönetimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık vurguladığı '3 dönem üst üste' adaylık sınırlamasını, teşkilat başkanları için uygulamaya soktu.

Abone ol

AK Parti yönetimi, parti tüzüğündeki, milletvekilleri ve belediye başkanları için uygulanacak olan '3 dönem' şartını, il ve ilçe başkanları için de uygulamaya soktu.

2014'te Başbakan Erdoğan için Köşk yolu açıldı. 2015 seçimlerine kadar kimin Başbakan olacağı netlik kazanmadı. Arınç ismi öne çıkıyor.

2012 sonbaharında 4'üncü olağan kongreye hazırlanan AK Parti'de 18 Kasım'da başlayan belde ve ilçe kongrelerinde 113 ilçe ve belde başkanı, AK Parti tüzüğündeki madde gereği yeniden aday olamayarak görevlerinden ayrıldı.

Öte yandan Hürriyet yazarı Taha Akyol, Habertürk’te katıldığı bir programda AK Parti'nin 2014 senaryosunu ve Cumhurbaşkanı'nın görev süresi tartışmalarını değerlendirdi. Akyol'a göre Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmalara Arınç'ın bugün yaptığı açıklama ile 2014-2015 projeksiyonun yapıldığını iddia etti.

TÜZÜK TAVİZSİZ UYGULANACAK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti tüzüğünün 132'inci maddesindeki "AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir" hükmünü kongrelerde tavizsiz şekilde uyguladıklarını söyledi.

Erdem, "Başbakanımız ve genel başkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu maddenin uygulanması konusunda çok hassas. Bugüne kadar 403 ilçe kongresi yapıldı, 113 arkadaşımız 4'üncü kez aday olmadı. Ara verip tekrar bu görevlere gelebilirler ancak şu an görevi bıraktılar. Örneğin Kilis'in 4 ilçesinin dördünde de ilçe başkanlarımız 3 dönemdir görev yapıyordu. Bu kongre döneminde bu ilin tamamında ilçe başkanlarımız değişti, yeni isimler göreve geldi" diye konuştu.

Parti tüzüğündeki sınırlama gereği yeniden aday olmayan teşkilat yöneticilerinin birçoğunun görevlerinde oldukça başarılı olduğuna dikkati çeken Ekrem Erdem, "Bununla birlikte parti olarak ilkelerimiz hepsinden daha önemli. Partimizin dinamizmi, teşkilatımıza da bu vesile ile taze kan olarak yansıyacaktır" dedi.

403 İLÇE TAMAM

Kongre süreci ile birlikte AK Parti'deki kan değişimi tabandan başlamış olacak. AK Parti'de bugüne kadar 403 ilçe kongresi yapıldı. İlçe kongrelerinin Ocak ayı içinde tamamlanması planlanırken, il kongrelerinin de 30 Haziran'a kadar yapılması öngörülüyor. 2012 sonbaharında yapılması öngörülen 4'üncü büyük olağan kongrenin kesin tarihi ise önümüzdeki aylarda Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında netleştirilecek.

TAHA AKYOL'UN DEĞERLENDİRMELERİ SONRAKİ SAYFADA

Habertürk’te Akşam Raporu programına katılan gazeteci Taha Akyol, Başbakan Erdoğan’ın 3 dönem sözünde duracağını belirtirken partinin ileri gelenleri için de son dönem olduğunu söyledi.

Akyol, 2014 yılı için, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na çıkacağı, Gül’ün de bir sonraki seçimde genel başkan olarak seçimlere gireceği, bir yıllık ara dönemde de başbakanlık görevini Arınç’ın yürüteceği senaryosunun başlangıç itibarıyla bugün doğrulandığını savundu.

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın Gül ve Erdoğan tarafından ağabey diye hitap ettikleri bir isim olduğuna dikkat çeken Akyol, Arınç’ın bugün bakanlar kurulu toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanlığı kanunun Meclis’te yılbaşından itibaren gündeme getirileceğini ilişkin açıklamasını hatırlattı.

Akyol, Cumhurbaşkanı ile ilgili kanun düzenlemesinin 2012 yılı içinde çıkacağını, tüm kanunların da çıktığı yıl uygulanamayacağı gereği Cumhurbaşkanlığı seçiminin de 2012’de olmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Akyol, bugünkü açıklamaların aynı zamanda Gül ve Erdoğan’ın bugün sürdürdükleri görevlerinin 2014 yılı sonuna kadar süreceğinin işareti olduğunu dile getirdi.

2015 yılında Genel Seçim olduğunu hatırlatan Akyol, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2014 yılında olduğunu, Abdullah Gül hariç Erdoğan ve arkadaşlarının da bu son seçimi yaptıklarını belirterek “ Tek bir kişinin seçime katılma durumu var o da Abdullah Gül’dür. Başbakanlığa yakışan kişi de Bülent Arınç’tır.” Dedi.

Taha Akyol, Başbakanlık için ismi geçen Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın başbakanlık ihtimallerini de değerlendirdi ve şu tespitlerede bulundu:" Ak Parti'de lideklikle ilgili yapılan anketlerin partiyi etkileyeceğini sanmıyorum. Davutoğlu, kendisiyle programlar yaptım. Saygı duyduğum önemli bir bilim adamı ama siyaset bugünden yarına yapılan bir iş değil." dedi. Akyol, AK Parti'nin dağılacağına ilişkin iddiaların gerçekçi olmadığını belirtirken Anavatan'ı dağıtan Demirel gibi bir siyasetçinin bugün için bulunmadığını da sözlerine ekledi.