BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,62
ALTIN 2.411,63
HABER /  SEÇİM

AK Parti kalesinde başörtülü bir CHP adayı

Elazığ'ın Kovancılar Belediye başkan adayı Halime Karakoç "Burası Ak Parti'nin kalesi. Kaleyi yıkarak, CHP içinde ve ilçemde bir ilki başarmak istiyorum" diyor.

Abone ol

Halime Karakoç, 38 yaşında ev kadını. Elazığ’ın en büyük ilçesi Kovancılar’da yaşıyor. İlkokul mezunu. Şimdi, doğup büyüdüğü yeri yönetmeye talip. Seçtiği parti ise CHP.

İlçenin ilk kadın adayı. Kovancıların AK Parti’nin kalesi olduğunun farkında ama yine de hedefi büyük. Al Jazeera’ya konuşan Karakoç, “AK Parti’nin kalesini yıkarak, ilçemde, partimde ve Türkiye’de bir ilki başaracağım” diyor.

Al Jazeera Türk'ten Burhan Ekinci, Halime Karakoç ile seçim bölgesi Kovancılar'da görüştü. Dört çocuk annesi. En küçük çocuklarının ismini, Filistin için mücadele eden Hamas’ın kurucularından 22 Mart 2004’de İsrail’in helikopterli saldırısında öldürülen Şeyh Ahmet Yasin’den etkilenerek Ahmet Yasin koymuşlar. Nedenini sorduğumda, “Oğlum saldırıdan iki gün sonra doğdu. Biz de Müslümanlara yönelik saldırıya tepki olarak bu ismi koyduk” diyor.

Kovancıların ilk kadın adayı

CHP, 27 yıl önce ilçe statüsüne kavuşan Kovancılar’da şu ana kadar hiç aday göstermedi. Halime Karakoç, aday olma fikrini ilk önce altı yıldır CHP’nin Kovancılar İlçe Başkanı olan eşi Tekin Karakoç ile paylaşmış. Eşi “neden olmasın?” deyince CHP’den adaylığını açıklamış. Parti merkezi adaylığını kabul edince de çalışmalarına başlamış.

Başörtülü olduğu için kendisinin seçildiğini söyleyen Karakoç, adaylık sürecini şu sözlerle anlatıyor:

Halk, CHP’den aday olursam başımı açmak zorunda kalacağımı söyledi. Ben türbanımı takıp gittim. Çok güzel karşıladılar, değer verdiler. CHP genel başkanımız (Kemal Kılıçdaroğlu) da çok iyi karşıladı. Bana ‘Seni özel destek vereceğim kişiler arasına aldım’ dedi. İlçem de çok güzel karşıladı. Her eve gidebiliyorum. Adaylığım, CHP’nin başörtü takıntısı olmadığının kanıtı.

Dar imkanlarla seçim çalışması

CHP’nin İlçe Başkanlığı binası belediyeye 50 metrelik mesafede küçücük bir yer. Parti merkezi, Halime Karakoç’a çalışmaları için “özel destek sözü” verdi ama bu destek henüz gelmiş değil. Karakoç, dar imkanlarla seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretinde bulunuyor. Onların dertlerini dinliyor, tanıtımını yapıyor.

Seçim heyacını başlamış

İlçede seçim heyecanı başlamış bile. En işlek caddede parti bayrakları, adayların fotoğrafları sallanıyor. Kıraathanelerde seçim sohbetleri etkisini gösteriyor. Muhafazakar yapıya sahip ilçede, seçim bürolarında kadınlara rastlamak pek mümkün değil.

“Kovancılara kadın eli değmeli”

İlçenin ilk kadın adayı, broşürlerini dağıtıyor, seçmenlerle sohbet ediyor. Seçmenlerle hem kürtçe hem türkçe konuşuyor, oy istiyor. Onlara, ilçe sorunlarının kadın belediye başkanıyla çözüleceği sözünü veriyor. Bulduğu slogan ise “Kovancılar’a kadın eli değmeli. Kovcancılara kadın eli değerse daha güzel olacak.”

Tekstil atölyesi sözü

Kadınlar olarak ilçede sıkıntılar yaşadıklarını belirten belediye başkan adayı, “Çocuklarımızı alıp beş dakika oturacak bir yerimiz yok. Sularımız çok kirli” diyerek dert yanıyor. Peki, seçilirse ilk yapacağı çalışma ne olacak? Şöyle diyor: “Bir tekstil atölyesi açıp bütün bayanlarımızın çalışmasını istiyorum. Bayanlarımız çalıştığı zaman esnaf da kazanmış olacak. Geçim daha kolay olmuş olacak.”

“Sosyal aktiviteler yok”

İlçede kadınlar için yetersiz aktivitilerin oluşundan üniversite mezunu Yeter Doğan da yakınıyor. Doğan, Eylül ayında yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS’ye hazırlanıyor. İlçelerinin en büyük sorununun sosyal aktivitelerin olmaması olduğunu dile getiriyor: “Kadınlar olarak da bu konuda mağduruz. İnşallah en kısa sürede buna çözüm bulunmasını istiyorum” diyor. Doğan, Kovancılarda kadın bir belediye başkanı için ise, “Bu farklı olabilir” yorumunda bulunuyor.

“Bir değişim istiyoruz”

Kovancılarda bir başörtülü aday, Bahçelievler Mahalle Muhtarı Adem Sağır’ın da dikkatini çekmiş. CHP’nin ilçelerinde başörtü aday açılımını önemsediğini belirtiyor. “Bir değişim istiyoruz artık. İlçemize hizmetten en iyi şekilde yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.  

Ak Parti’nin kalesi

CHP 29 Mart 2009 yerel seçimlerde belediye başkanlığı için aday göstermediği için oy oranı yok. İlçe merkezinde Ak Parti yüzde 34.1’lik sonuçla 3.193 oy almış. 2011’deki genel seçimlerde Ak Parti Kovancılar genelinde yüzde 86.6 oranla 16.506 oy alarak rekor kırmış. İkinci sırada ise CHP var. Yüzde 5.45 oranla 1046 oy almış. İlçenin mevcut belediye başkanı AK Partili Bekir Yanılmaz. Parti bu yıl Hacı Akpınar’ı aday göstermiş.

“Kazanırsam bir ilki başaracağım”

Halime Karakoç da aradaki oy oranının farkında. Yine de hedefi büyük: “Burası AK Parti’nin kalesi. Türkiye’de AK Parti’ye en fazla oy veren ikinci yer. Bunun farkında olarak yola çıktım. AK Parti’nin kalesini yıkarak, ilçemde, partimde ve Türkiye’de bir ilki başaracağım.”

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ilçe merkezinde 14.450 seçmen belediye başkanlığı için oy kullanacak. Halime Karakoç, 31 Mart sabahı seçilememiş bile olsa, Kovancılar ve CHP tarihine şimdiden adını yazdırmaktan mutlu.