BIST 10.183
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.388,57
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti Kadir Topbaş'ın üstünü çizdi mi?

Bu güne kadar adaylık konusunda kararı genel başkanımız verecek diyen Topbaş, neden birden "aday gösterilmezsem..." diye başlayan bir cümle kurdu?

Abone ol

İNTERNET HABER- (ÖZEL İÇERİK) Bu güne kadar adaylık konusunda kararı genel başkanımız verecek diyen Topbaş, neden birden "aday gösterilmezsem..." diye başlayan bir cümle kurdu?

Habertürk'te yayımlanan ve Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. En merak edilen soru ise Topbaş'ın yeniden aday olup olmayacağıydı. 

MART: "ADAY OLACAĞIM", TEMMUZ: "GENEL BAŞKANIMIZ KARAR VERECEK"

Mart ayında Cüneyt Özdemir'in "aday olacak mısınız" sorusunda "CHP'nin aday olmamam için beklentisi var ama ben devam edeceğim" diye yanıt vermişti. Temmuz ayında aynı soru sorulduğunda Kadir Topbaş, "Tabi ki karar siyasi partimiz sayın başbakanımın genel başkan olarak ve halkımızın vereceği kamuoyu yoklamaları sonucu belli edecektir" demişti. Dün ise yayınlanan programda ise soru üzerine aday gösterilmemesi durumunda kırılmayacağını açıkladı.

AK PARTİ TOPBAŞ'IN ÜSTÜNÜ ÇİZDİ Mİ?

TOPBAŞ OLMAZSA SARIGÜL CHP'YE GEÇEBİLİR
Bir süredir CHP'ye dönüşü konuşulan Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı da sosyal demoktat kulislerde konuşulanlar arasında.

Ancak Sarıgül'ün "Kadir Abi aday olursa, onun karşısına çıkmam"  şeklindeki açıklamaları kafaları karıştırmıştı.

Şubat ayında Tekin Akmansoy'un cenaze törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün samimi diyaloğu herkesi şaşırtmış, Sarıgül gazetecilerin sorularına "Kadir Abi aday olursa, onun karşısına çıkmam" diye yanıt vermişti.

Eğer Topbaş'ın aday olmayacağı kesinleşirse Sarıgül de CHP'nin İstanbul adayı olarak partiye katılabilir.

Daha önce aday gösterilebileceğini ima eden sözleri yerine bu sefer aday gösterilemeyebileceğini dile getiren bir açıklama yapan Topbaş'ın bu söylemi, siyasi kulislerde "AK Parti Kadir Topbaş'ın üstünü çizdi" olarak yorumlanıyor.

Siyaseti yakından takip eden isimler, "AK Parti yerel seçimlere, özellikle büyükşehirlere ayrı bir önem veriyor" diyor ve "bir yandan sağlık sorunları, bir yandan da Gezi Parkı sürecindeki yaklaşımı yüzünden Topbaş'ın aday gösterilmeyeceği" iddiasını ortaya atıyorlar.

TOPBAŞ DEĞİLSE İSTANBUL ADAYI KİM OLACAK?

Peki AK Parti'nin İstanbul adayı kim olacak? Kulislerde konuşulanlara bakılırsa en güçlü aday Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Yıldırım'ın da İstanbul'u istediği ama Başbakan Erdoğan'ın Binali Yıldırım'ı İzmir için düşündüğü de söylentiler arasında. Başbakan Erdoğan'ın Arjantin'den dönerken sarfettiği "baz iller için riske girilir, yerel seçimde aday olacak bakanlar istifa etmek durumunda kalacak" sözleri de Binali Yıldırım'a yönelik bir gönderme olarak değerlendiriliyor. 

İstanbul için ismi geçen başka adaylar da var tabi. Örneğin, İstanbul Milletvekili Metin Külünk... Ya da Egemen Bağış. Ancak Bağış’ın yerel yönetim tecrübesi bulunmuyor. Bakan Bağış’ın önce Beyoğlu gibi bir ilçede tecrübe kazanıp sonraki dönemde İBB adayı olması yönünde senaryolar da bulunuyor.

İşte Kadir Topbaş'ın dün yayınlanan programda Yerel Seçimler ve adaylık ile ilgili sözleri:

"40 YILDIR BAŞBAKANIMIZLA YÜRÜYORUM"

Topbaş, önümüzdeki yerel seçimler için aday olacağını açıklamasının ve bununla ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Açık konuşacağım... Ben sadece belediye başkanı değilim. Sayın Başbakanımızla 40 yıldır yürüyen birisiyim. Makam peşinde değilim. Bunun mücadelesini de vermedim. Siyasetin nezaketini de bilen birisiyim. Siyaset o kadar hassas ki, 'Ben ne olacağım' diyenler ortaya çıktığı zaman partinin de ülkenin de geleceği gidiyor. Sayın Dalan'ın durumu ortada... 'Ben ne olacağım' değil, 'Parti ve ülke ne olacak' demek lazım.

Vaktinden önce birtakım niyetler ortaya çıktığı zaman yönetminizde birtakım zafiyetler ortaya çıkar. Birileri engel de görebilirler... Burada otoritenin sarsılmaması lazım. Bir noktada bunu sağlamak için söyledim. Zamanı geldiğinde Sayın Başbakan hassasiyet gösterir, kamuoyu yoklamalarına bakılır ona göre kartlarınızı koyarsınız...

İçerde homurdanmalar başladı. Ne olur? Siz hizmetinizi uygulayamazsınız. Bizim anlayışımızda son dakikaya kadar görevi en iyi şekilde yapmak zorundasınız"

"ADAY GÖSTERİLMEZSEM KIRILMAM"

Topbaş, soru üzerine aday gösterilmemesi durumunda kırılmayacağını söyledi.