BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

AK Parti ile CHP arasında rehine pazarlığı

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Adalet Bakanı Sadullan Ergin'in tutukluluk süresine ilişkin sözlerine yanıt verdi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, CHP'nin tutukluluk teklifini cinsel istismarcıların salıverileceği şeklinde anlatarak "popülizm" yaptığını belirterek, "Bunları oturup birlikte değerlendirelim ve ülkemizin önünü açalım istiyoruz biz ama bizimle sakın ama sakın çirkin bir rehine pazarlığı yapmaya kalkmasınlar" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Adalet Bakanı Sadullan Ergin'in tutukluluk süresine ilişkin sözlerine yanıt verdi.

"UCUZ BİR ALDATMACA"

Adalet Bakanı'nın sözlerini "Ucuz bir aldatmacadır" sözleriyle değerlendiren Türmen, "Bu yanlış bir yaklaşımdır. Sayın Bakan, yargılama süresiyle tutukluluğu birbirine karıştırmaktadır" dedi. Türmen, şöyle dedi:

"Sayın Bakan'ın bu mantığını ele alırsak, şöyle bir varsayımdan hareket etmektedir. Eğer yargılama süresini kısaltırsak tutukluluk süresini kısaltacaktır. Sayın Bakan'ın mantığı odur ki yargılama devam ettiği sürece tutuklulukta devam edecektir. Oysa bizim verdiğimiz teklifin bütün amacı yargılama devam ederken çok istisnai haller dışında esas olan tutuksuz yargılanmadır."

"POPÜLİST BİR SAPTIRMA"

Adalet Bakanı'nın, "Bu teklif yasalaşırsa, çocuklara karşı cinsel tacizde bulunanlar, tecavüzde bulunanlar tahliye olacaktır" dediğini ifade eden Türmen, şöyle devam etti:

"Bu ucuz bir aldatmacadır. Her yasa teklifi her yasa objektif bir statü meydana getirir. Bu objektif norm herkese eşit olarak uygulanır. Bazı suçlara göre bir tutukluluk süresi bazı suçlara göre başka bir tutukluluk süresi ya da yargılama süresi uygulayamazsınız. Böyle bir şeye imkan yoktur. Bizim hazırladığımız 2 artı 1 tutukluluk süresi AİHM içtihatı dikkate alarak hazırlanmış bir süredir. Bundan tabii ki yararlananlar olacaktır. Ama bunu böyle tecavüzcüler olarak göstermek çok popülist bir saptırmadır. Bunu reddediyoruz. Tabii ki yararlananlar olacaktır. Bu yararlananların kim olacağını kanun yaparken göz önünde bulundurmazsınız kim yararlanacak kim yararlanmayacak diye."

"GÖREVİ SAVSAMA"

Emine Ülker Tarhan da, tutukluluk süresini indirilmesine ilişin teklifin, AİHM uygulamalarına paralel olduğunu ifade ederek, "Biz buna ilave olarak ülkemizin öznel koşullarına dikkate alarak, şöyle bir ilave süre daha öngördük. Dedik ki en fazla 1 yıl daha Yargıtay ve istinaf aşamasında tutuklular için süre uzatabilir diye bir süre öngördük.Tutuklu bir sanığın dosyasının temyiz aşamasında bizim öngördüğümüz 1 yıllık sürenin ötesinde incelemeye almak görevi savsamadır" diye konuştu.

ADALET BAKANLIĞININ İNTERNET SİTESİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesindeki istatistiki verileri örnek gösteren Tarhan, "Şöyle bir istatistiki veri var. Burada diyor ki, CMK 250. madde ile görevli ağır cezalarda 2009 itibarıyla ortalama yargılama süresi 347 gün" dedi.

"SAYIN BAKAN YA BİLMİYOR YA KAFASI KARIŞIK"

Adalet Bakanı'na sorular yönelten Tarhan, "Ben soruyorum yargılama süresi ne kadar uzarsa keyfi olarak tutuklamada o kadar uzayacak mıdır, Adalet Bakanı'nın mantığına göre. Ortalama 347 gün ise binlerce gün tutuklu olan insanlar neden tutuklu bu sorunun yanıtını Sayın Bakan verebilir mi bize. Ya Sayın Bakan bilmiyor bu konuda yargılama süresi tutuklama süresi ve hükümlülükle ilgili kafası karışık veya işine gelmediği için bu konuda bilmiyormuş gibi davranıyor" ifadelerini kullandı.

"POPÜLİZM YAPIYOR"

Adalet Bakanı'nı "popülizm" yapmakla suçlayan Tarhan, "Teklifimiz birtakım cinsel istismarcıların salıverileceği düşüncesiyle ya da halka o şekilde anlatarak istismar ediyor ve popülizm yapıyor. Teklifimiz çok açık ve makul" dedi.

"TACİZ MAĞDURLARINA DUYARLI ROLÜNÜ ARTIK OYNAMAMALI"

"Taciz mağdurlarına duyarlı rolünü artık oynamamalı" diyen Tarhan, şöyle konuştu:

"Tutukluluk süresinin indirilmesi ile cinsel taciz sanıklarının salıverileceği sömürüsünden artık vazgeçmeli Sayın Bakan. Çok rahatsız edici.Taciz mağdurlarına duyarlı rolüne artık oynamamalı bize. 2 yıl boyunca küçük bir çocuğa tecavüz eden 26 kişi neredeyse bu sanıklar aklanmışlardır. Madem çocukların cinsel istismarına bu kadar duyarlısınız neden HSYK toplantılarında tecavüzcüyle evlenme bir çözüm olarak öneriliyor.

İkinci soru, madem bu kadar duyarlısınız bu suçlarla en etkin mücadele yöntemi olarak zamanaşımını kaldırmayı öneriyoruz. Çocuklarına cinsel taciz suçlarında zamanaşımı kalksın diyoruz bu teklifimizi neden değerlendirmiyorsunuz."

"REHİNE PAZARLIĞI YAPMAYA KALKMASINLAR"

"CHP teklif getirsin demişlerdi, alın size Acil Demokrasi Paketi" diyen Tarhan, "Burada tutukluluk süresi, seçim barajı, adli kontrolün güçlendirilmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, zaman aşımı sorununu çözülmesi, toplantı gösteri ve yürüyüşleri yasasına ilişkin yeniden yapılandırma ve daha devamı da gelecek. Bunları oturup birlikte değerlendirelim ve ülkemizin önünü açalım istiyoruz biz ama bizimle sakın ama sakın çirkin bir rehine pazarlığı yapmaya kalkmasınlar" dedi.