BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  GÜNCEL

AK Parti, CHP ve MHP'den Dicle ittifakı

Hatip Dicle'nin milletvekilinin düşürülmesi sürecinde yargı kararının yanı sıra AK Parti, CHP ve MHP ittifakının da etkili olduğu ortaya çıktı

Abone ol

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinde YSK ve yargı kararlarının yanı sıra siyasetin de etkili olduğu ortaya çıktı. AK Parti, Dicle'nin mazbatasını alması üzerine YSK'ya başvuru yaparak milletvekili olmayacağı uyarısında bulundu. AK Parti'ye CHP ve MHP de destek verdi.

YSK'ya dilekçe veren AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, "Dosya YSK'da devam ederken Hatip Dicle'ye mazbata verilmesi hukuka aykırıydı. Biz bu aykırılığı YSK'ya bildirdik. Birisi seçilme yeterliliğini kaybetmiş ama mazbatayı alıyor. Aday (Oya Eronat) bizim adayımız. Bu yanlışlığı YSK'ya bildirmemiz gerekiyordu. YSK'nın kararı da Anayasa ve yasalara uygundur" dedi.

YSK kararı öncese yaşanan bu gelişmeler Radikal gazetesinin haberinde şöyle yer aldı:

"KCK davasından tutuklu olan Hatip Dicle, milletvekili mazbatasını avukatları aracılığıyla 12 Haziran'da Diyarbakır İl Seçim Kurulu'ndan almıştı. Kısa bir durum değerlendirmesi yapan parti yönetimi YSK'ya resmi başvuru yapmayı kararlaştırdı. AKP'nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek'in imzasını taşıyan dilekçe cumartesi sabah saatlerinde YSK'ya verildi. Anayasa, siyasi partiler kanunu ve yasa maddelerinin hatırlatıldığı dilekçede Dicle'nin milletvekili yeterliliğine sahip olmadığı savunuldu.

Dicle'nin seçilme yeterliliğine sahip olmadığı görüşünü YSK'da CHP ve MHP'yi temsil eden isimler de savunuyor. YSK'da AKP'yi eski milletvekili Hüsrev Kutlu, CHP'yi Mehmet Yakupoğlu ve MHP'yi de Fikri Dönmez temsil ediyor.

YSK toplantılarına katılan bu isimlerin oy hakkı bulunmuyor. Her üç isim de YSK'nın oybirliğiyle Dicle'nin vekilliğini düşürdüğü son toplantının bir bölümüne katıldı. CHP ve MHP'li üyeler "Devlet ve hukuk var ise Dicle vekil olamaz" görüşünü bildirdi.

AK PARTİLİ İPEK: YSK'NIN KARARI DOĞRUDUR

AKP'nin YSK'ya verdiği dilekenin altında imzası olan Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, gerekçelerini Radikal'e anlattı. İpek, YSK'nın Dicle kararını Cumhuriyet Savcılığı'nın müracaatı üzerine verdiğini, AKP'nin dilekçesiyle ilgisi olmadığını savundu. Haluk İpek, "Süreç devam ediyordu. Dosya YSK'da devam ederken Hatip Dicle'ye mazbata verilmesi hukuka aykırıydı. Biz bu aykırılığı YSK'ya bildirdik. Birisi seçilme yeterliliğini kaybetmiş ama mazbatayı alıyor. Aday (Oya Eronat) bizim adayımız. Bu yanlışlığı YSK'ya bildirmemiz gerekiyordu. YSK'nın kararı da Anayasa ve yasalara uygundur" diye konuştu.