BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

AK Parti-CHP koalisyonu neden olmadı?

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünü yazısında AK Parti-CHP koalisyon hükümetinin neden olmadığını kaleme aldı.

Abone ol

Nihal Bengisu Karaca, AK Parti iktidarındaki 13 yılını 'cehennem dönemi' gibi gören CHP'nin, 'onarım hükümeti" talebi nedeniyle koalisyonun olmadığını yazdı.

AK Parti ve CHP koalisyonda anlaşamadı. Peki taraflar neden anlaşamadı? Yazar Nihal Bengisu Karaca, bu anlaşmazlığın nedenlerini bugünkü köşesinde anlattı.

13 YILI KABUS GİBİ GÖRÜRSENİZ

Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu'nun “Kırmızı çizgimiz bile yoktu" açıklamasını sorunlu bulan yazar, yazısında CHP liderinin “Bize koalisyon önerisi yapmadılar" sözlerine "Doğrudur, “Haydi koalisyon yapalım” teklifi gelmemiştir. İyi de, geçmiş 13 yılı bir kâbus ve cehennem dönemi gibi telakki edip “onarım hükümeti” kurmayı teklif ederseniz, AK Parti size nasıl koalisyon teklif edebilir?" diye yanıt verdi.

CHP'nin 4 yıl önerisinin dayatma içerdiğini savunan Karaca, "neden olmadı?" sorusuna yazısında ilginç benzetmeyle yanıt verdi:

"CHP ile AK Parti’nin koalisyon için görüşmesi, birbirinden hazzetmeyen ama sırf aileleri istiyor diye bir araya gelen kız ile erkeğin durumuna benziyordu. CHP hem hiç beğenmediği AK Parti’nin tamamen “değişmesini” (onarım hükümeti teklifi bu anlama gelir) hem de boşanmayı yasaklayan bir Katolik nikâhı kıyılmasını isteyince (“Kuracağımız hükümet 4 yıl sürsün” teklifi bu anlama gelir) AK Parti “İstersen hiç başlamasın” dedi.

Zira bırakın Türkiye’yi, kimi küresel ya da bölgesel aktörlerin tutumları nedeniyle 24 saat içinde değişebilen hareketli bir coğrafyada ve konjonktürde “4 yıl garantisi” istemek, Katolik nikâhına eşdeğer bir talep.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Ayrıca şunlar da var:

Her ne kadar Kılıçdaroğlu şimdi, “Hiçbir kırmızı çizgimiz yoktu” diyorsa da, basına yansıyan; pek çok analizde yer alan “10 maddeden 7’si üzerinde anlaşılamadı” haberleri CHP tarafından yalanlanmadı. O maddeler arasında zorunlu din dersi kaldırılsın ve 4+4+4 değişsin gibi AK Parti tabanının doğal olarak hemen imam hatip okullarıyla ilintilendirdiği maddeler vardı.

AK Parti dini, mezhepçi bir dış politika yürütüyormuş gibi davranan ve sanki bölgemizdeki gelişmelerdeki tek amil AK Parti hükümeti imiş gibi yapan “laik dış politika” gibi bir madde vardı."

Yazının tamamı için tıklayın