BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti, CHP ile anlaşmak için bunu yapacak!

AK Parti'nin CHP ile yapacağı koalisyon görüşmelerinde Alevi sorununun da ele alınacağı öğrenildi.

Abone ol

AK Parti'nin CHP ve MHP ile yürüteceği koalisyon görüşmelerindeki müzakere konuları olan çözüm süreci, yolsuzluk ve cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesine bir yenisi daha eklendi. AK Parti ve CHP'nin yapacağı görüşmelerde Alevi sorununun da öncelikler arasına gireceği öğrenildi.

İKİ AYRI KOMİSYON KURULDU

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, AK Parti yönetimi, 3 muhalefet partisinin yüzde 60’lık blok hedefinin çöktüğü ve kendi önderliğinde bir koalisyon kurma hesabıyla çalışmalarını hızlandırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevlendirdiği CHP ve MHP’yi çalışan iki komisyon, bu partilerle kurulacak bir hükümetin artılarını ve eksilerini büyük oranda belirledi. CHP’yi çalışan AK Parti komisyonu, olası bir koalisyonda partiler arasında en zorlu pazarlıklara neden olacak konulara Alevilerin sorunlarını da ekledi. CHP ile koalisyon kurulması halinde öncelikli konular arasında Alevilerin de yer alacağı tespiti yapıldı. AK Parti’de CHP ile kurulacak bir hükümete ilişkin Alevi konusu başta olmak üzere gündeme gelebilecek konular ve gelişmeler şöyle değerlendirildi:

basbakan-davutoglu-alevi-acilimi-icin-tuncelide.jpg

CHP muhalefette kaldıkça: CHP ile koalisyon Türkiye’nin en öncelikli sorunları arasında yer alan Alevi konusu açısından önemli olacak. CHP, yıllardar iktidardan uzak CHP iktidardan uzak olduğu sürece Aleviler de uzak ve muhalif kalıyor. Alevilerin yıllardır süren bu muhalif enerjilerini olumluya doğru yöneltmek için acil atılması gerekenler var. 13 yıllık iktidar döneminde Alevi açılımları istenen sonucu vermedi. Çünkü CHP muhalefetteydi. CHP ile kurulacak bir koalisyon Alevilerin sorunlarının çözümü için çok önemli bir fonksiyon oluşturur.

Sünni devlet algısı: CHP Alevi seçmenden çok büyük oy alan bir parti. Dolayısıyla koalisyon ortağı olup iktidara geldiğinde Alevilerin sorunlarının çözümü için önemli gelişmeler olabilecek. Özellikle Anadolu’da Sünni-Alevi gerilimi ve provokasyona açık bir damar var. CHP’nin koalisyonda olması bu sorunu giderecek, Alevilerde yaygın olarak var olan ‘Sünni Devlet’ algısını da ortadan kaldıracaktır. CHP ile koalisyonun en önemli fıratı bu olacak.

MHP ve HDP oyları artar mı: AK Parti’de CHP ile koalisyon kurulması durumunda en olumsuz gelişme olarak ‘milliyetçi’ niteliklerinin altı çizilen MHP ve HDP’nin daha da güçlenip oy artırabileceklerine dikkat çekiliyor. Bu iki partinin oy artırıp artırmayacağının soru işareti olduğu görüşü dile getirildi.

KADROLARIN İKTİDAR ÖZLEMİ

AK Parti’nin MHP’yi çalışan komisyonundaki değerlendirmelerde ise MHP ile bir koalisyon olasılığı konusunda şu görüşler dile getirildi:

Bahçeli, medya üzerinden katı mesajlar verse de koalisyon deneyimi olan çözüme açık ve esneklikleri olan bir siyasetçidir. Koalisyon görüşmelerinde uzlaşmaz katılıkta olmayacaktır. MHP kadroları yıllardır muhalefette kalmanın sıkıntı içinde. MHP tabanında ve teşkilatla üst kadrolarında koalisyon talebi AK Partililere göre daha fazla. Üstelik MHP oy oranı itibariyle tek başına iktidara gelme şansı olmayan bir parti. Dolayısıyla iktidara gelme zamanının şu an olduğunu MHP’liler daha fazla düşünüyor.

MHP ile koalisyonda sanıldığı gibi çözüm sürecinde bu noktadan geriye gidilmez. Sürecin ismi değişir ama yen boyutlarla devam eder. Süreç PKK’nin silahsızlandırılması yönünde ama etnik milliyetçiliklerle mücadele, devlet otoritesinin sağlanması gibi unsunların da devreye sokulmasıyla devam eder.

MHP ile koalisyonda en büyük sorun olarak CHP ve HDP blokunun muhalefeti görülüyor. “İlişkileri çok geniş ve güç çevrelerinde sempati de gören” bu iki partinin muhalefetinin ses getirebileceği, ve bu iki partinin daha da büyümesi riskinin ortaya çıkabileceği kaygıları dile getiriliyor.