BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL

Aile boyu töre vahşeti

Diyarbakır'da 21 yaşındaki Gülistan'ı katleden kişiler hakkında ömür boyu hapis istendi.

Abone ol

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Gülistan Gümüş'ün (21) saklandığı sandıkta silahla taranarak öldürülmesiyle ilgili tutuklanan 8 kişi hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede, 8 kişi hakkında töre saikiyle ateşli silahla adam öldürdükleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

OLAYIN GELİŞİMİ

İddianamede Gülistan Gümüş'ün, Ömer Taş (37) ile mahalli bir adet olan “berdel” karşılığı evlendirildiği ve gayri resmi eşiyle anlaşamadığı belirtiliyor.

Gümüş'ün erkek çocuğu olmadığı, özürlü olan eşi Ömer Taş'ın tedavisi için İstanbul'a gittikleri ve tedavinin yapılamadığı bildirilen iddianamede, Gümüş'ün babasından İstanbul'a yerleşmek için izin istediği, ancak babasının bu izni vermediği kaydediliyor.

Gümüş'ün babası ve eşinin izni olmaksızın kızını alarak İstanbul'a gittiği ifade edilen iddianamede, şunlar yer alıyor:
“Gülistan Gümüş'ün İstanbul'a yerleşmesi, Ömer Taş ve onun ailesi ile köylüler arasında, 'başkasıyla ilişkisi bulunduğu” şeklinde yorumlanıyor. Bunun üzerine baba Abdulkadir Gümüş kızını arayarak, 'kendisine bir şey yapılmayacağını' söyleyip köye dönmesi için ikna ediyor. Gülistan Gümüş, babasına, 'Ben İstanbul'da çalışıyorum. Eşimi hiçbir zaman aldatmadım. Senin boynunu bükük bırakmamak için geleceğim. Ama eşim Ömer Taş'ın ailesine yakın oturmam' diyerek kısa bir süre sonra köyüne dönüyor. Babasının evinde bulunan Gülistan'a kardeşi Memduh Gümüş, 'Ömer eşyaları paylaşmak için seni evde bekliyor' diyor. Bunun üzerine Gülistan'ın kardeşi Songül ve annesi Hamziye de kendisiyle gitmek istiyor, ancak kardeşi Memduh Gümüş annesi ile kız kardeşi Songül'ün Gülistan ile gitmesine izin vermiyor. Durumdan şüphelenen Songül Gümüş, kız kardeşi Nurcan'ı evin arka penceresinden dışarı çıkararak, Gülistan ile gitmesini istiyor. Eşyaların paylaşımı sırasında Ömer Taş, tabancayla Gülistan'a ateş ediyor, fakat mermi isabet etmiyor. Nurcan Gümüş, ablasına ateş eden Ömer Taş'ı iterek etkisiz hale getiriyor. Bunun üzerine evin dışında bekleyen Ömer Taş'ın kardeşi Mehmet Şah Taş, içeri girerek yerden aldığı tabancayla Gülistan'a ateş ediyor.
Kolundan ve bacağından yaralanan Gülistan, evin penceresini kırmayı başararak, annesinin evine kaçıyor. Anne Hamziye, kızı Gülistan'ı korumak için evdeki çeyiz sandığının içine saklıyor.

Bunun hemen ardından İzzet Taş, Mehmet Şah Taş ve Abdullah Gümüş, eve zorla girerek Gülistan'ı arıyor. Sandıkta saklandığı için Gülistan'ı bulamayan bu kişiler, yaralı Gülistan'ın jandarma karakoluna gittiğini düşünerek evden ayrılıyor. Gülistan'ın karakola gitmediğini öğrenen saldırganlar, yanlarında Gülistan'ın bir diğer yakını olan Bahattin Gümüş ve Hamdullah Taş ile eve geri dönüyor. Silahlı saldırganlar kapının kapalı olması dolayısıyla camı kırarak eve giriyor ve Gülistan'ın sandıkta olduğunu tespit ediyor. Mehmet Şah Taş, çeyiz sandığına kalaşnikof marka silahla ateş ederek, sandıkta yaralı halde bulunan Gülistan'ı öldürüyor.”