BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AİHM'den Türkiye'ye disco cezası

AİHM'den yüzbinlerce askeri yakından ilgilendiren bir karar. Askeri disiplin için kullanılan "disco" cezası son buluyor.

Abone ol

Disipline uymayan askerleri tecrit bir odada günlerce cezalandırma olarak bilinen "Disco" uygulaması son buluyor. "Özgürlükten yoksun bırakma kararları ancak yetkili bir yargı organı tarafından verilebilir" diyen AİHM Türkiye'yi 9 bin euro tazminata mahkum etti.

AİHM'in binlerce asker için emsal oluşturacak bu kararı Milliyet gazetesinde yer aldı. Karara konu olay, 2007'de, Diyarbakır'da yaşandı. Diyarbakır'da askerlik yapan E.P. garnizonu izinsiz terk etmesi nedeniyle birlikteki yüzbaşı tarafından Askeri Ceza Kanunu'nun disiplin cezalarını düzenleyen 171. maddesi uyarınca, 7 gün hapse mahkum edildi.

Karara itiraz eden E.P.'nin başvurusu, yüzbaşının birlikteki üssü konumundaki albay tarafından da reddedildi. E.P., bu nedenle 7 gün süresince, kışla içerisindeki nezarethanede alıkonuldu. E.P., bunun üzerine AİHM'ye başvurdu.

İNSAN HAKKI İHLALİ DENİLDİ

Olağan koşullarda, disiplin cezalarıyla ilgili başvuru hakkı tanımayan AİHM, konunun özgürlükten yoksun bırakmayla ilgili olmasını gerekçe göstererek, başvuruyu kabul etti. AİHM, özgürlükten yoksun bırakma kararlarının ancak yetkili bir yargı organı tarafından verilebileceğini, bu karara yönelik itirazın da yine ancak bir yargı organınca görüşülmesi gerektiğini belirterek, askeri makamlar tarafından verilen özgürlükten yoksun bırakmaya yönelik kararların insan hakkı ihlali olduğunu karar altına aldı.

DAVA EMSAL OLUŞTURACAK

AİHM, E.P.'ye, Türkiye'nin 9 bin euro tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Karara göre, Türkiye, yasalarında değişiklik yapmazsa, askerlik hizmeti sırasında, komutan kararıyla kısa süreli hapse mahkum edilen tüm askerler, cezanın haklı ya da haksız olduğuna bakılmaksızın, AİHM'ye başvurarak tazminat alabilecek.