BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL

AİHM: 'Ermeni soykırımını inkâr suç değil'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'soykırımı inkâr' davasında Doğu Perinçek'i haklı buldu. Mahkeme, İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağladı.

'Soykırımı inkâr' davasında Doğu Perinçek'i haklı bulan mahkeme, İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, mahkeme, bu kararın her türlü manevi zararı karşıladığı, bu nedenle manevi tazminata gerek olmadığı kararını verdi.

Mahkeme, Perinçek'in dava süresince avukatıyla görüşmesine izin verilmediği ve İsviçre yargısının kararlarında ayrımcı bir tutum sergilediği yönündeki itirazlarını ise oybirliğiyle reddetti.

AİHM, hassas ve tartışmalı konularda da fikir beyan etmenin ifade özgürlüğünün temel unsurlarından olduğuna dikkat çekti.

Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında katıldığı konferanslarda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesine karşı çıkmış bunun bir ‘uluslararası yalan’ olduğunu öne sürmüştü.

Lozan mahkemesi Perinçek'i ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu.

AİHM'in söz konusu dava ile ilgili kararının, bu konuda yasa çıkartmak isteyen ülkeleri bağlayacak olması açısından emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'soykırımı inkar' davasında Doğu Perinçek'in haklı buldu. Mahkeme İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.