BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.493,11
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ahmet Ümit'in "Ninatta" operası izleyiciyle buluşuyor

Polisiye roman türünün önemli temsilcilerinden Ahmet Ümit'in, "Ninatta'nın Bileziği" adlı romanından uyarlanan "Ninatta" operası, dünya prömiyerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Abone ol

Polisiye roman türünün önemli temsilcilerinden Ahmet Ümit'in, "Ninatta'nın Bileziği" adlı romanından uyarlanan "Ninatta" operası, dünya prömiyerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde sergilenecek esere ilişkin açıklamada bulunan İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, İDOB'un ilklere devam ettiğini dile getirerek, "Bu kez biraz abarttık. Dünyada ilk kez sahnelenecek bir dünya prömiyeri. Çok okunan yazarlardan Ahmet Ümit'in yazdığı, Evrim Demirel'in bestelediği bir eser. Ümit ve Demirel'in ilk opera tecrübeleri de olan Ninatta, çok tecrübeli, sayısız operalara imza atmış Mehmet Ergüven rejisiyle buluştu. Bizim için oldukça heyecan verici." ifadelerini kullandı.

Arıkan, Ergüven'in esere çağdaş ve farklı bir yorum getirdiğini belirterek, "Bu topraklarda binlerce yıl önce yaşanmış öykülerin günümüze soyutlanmış şekliyle bir yorumu. Hepimiz merakla bekliyoruz. Umarım bundan sonraki yıllarda da buna benzer, bize ait topraklarda geçen öyküleri anlatan, daha çok opera, bale yazılsın. Biz de onları sahneleyelim. Bunlar tarihin süzgecinden geçsin ve evrensel boyutta bir anlam kazansın." değerlendirmesinde bulundu.

AHMET ÜMİT'İN İLK OPERASI

Mehmet Ergüven rejisiyle sahneye konulan ve yazar Ümit'in ilk opera librettosundan ortaya çıkan eser için Evrim Demirel de ilk kez opera bestesi yaptı. 

Orkestra şefliğini Zdravko Lazarov'un gerçekleştireceği eserin koro şefliğini Paolo Villa, dekor tasarımı Ferhat Karakaya, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan, hareket düzenini ise Canberk Yıldız üstlendi. 

Eserde, "Ninatta"yı Gülbin Günay, "Nuvanza"yı Erdem Erdoğan, "Muvatelli"yi Caner Akgün, "İnara"yı Cenk Bıyık, "Manni"yi Aylin Ateş, "Arinna"yı Jaklin Çarkçı, "Zuvappiş"i ise Turgut İpek canlandıracak. 


Konusunu, Anadolu'nun kalbinde, yeryüzünün ilk büyük imparatorluğu olan Hitit topraklarından alan eser, barışa çağrı yapıyor.