BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.492,01
HABER /  MEDYA

Ahmet Hakan'dan olay yaratacak Gülen cemaati yazısı!

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, bugünkü yazısında Gülen cemaatinin devleti ele geçirmeye çalıştığını ve daha sonra nasıl destek bulamadığını yazdı. İşte Ahmet Hakan'ın Gülen cemaati ile ilgili o yazısı...

Abone ol

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Gülen cemaati hakkında "Gülen cemaatinin yenilmesinin 10 nedeni" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ahmet Hakan, Gülen cemaatinin devletin yanında olmak yerine devletin yerine geçmeye kalkıştığını belirterek, "Gülen cemaati bütün stratejisini, bütün enerjisini, bütün azmini devletin tepe noktalarını ele geçirmeye harcadı. Ahaliyi ihmal etti. Bu ihmal yüzünden ihtiyaç duyduğu toplumsal desteği bir türlü bulamadı." dedi.

İşte Ahmet Hakan'ın "Gülen cemaatinin yenilmesinin 10 nedeni" yazısındaki o bölüm:

"BİR: Gülen cemaati, siyasi iktidarla ve devletle o kadar iç içe geçti ki...
Siyasi güç ve devlet arkasından çekilince... Yenilmesi kaçınılmaz oldu.

*

İKİ: Türkiye’de devlet de iktidar da kimseyi rahat bırakmaz, her şeye müdahildir. Böyle bir ülkede cemaat ve tarikatların devletin yanında olma arzusu bir ölçüde mazur görülebilir. Ancak Gülen cemaati, bunu çok abarttı. Devletin yanında olmayı bıraktı, devleti ele geçirmeye kalkıştı.

*

ÜÇ: Gülen cemaati, başka hiçbir tarikatın, hiçbir cemaatin girişmediği işlere girişti: Yeni bir nesil hayali kurdu, devleti kritik noktalardan ele geçirmeye kalkıştı ve toplumu her alanda topyekûn kontrol altına almak istedi... Hedefler büyük olunca, yıkım da büyük oldu.

*

DÖRT: Batı’nın “Ilımlı İslam Projesi”ne verdiği desteğin hep devam edeceğini sandı Gülen cemaati. Oysa Batı’nın “ılımlı İslam” politikası, özellikle “İhvan” deneyiminin ardından değişti. Batı, “ılımlı İslam” politikasını savunan aktörleri, artık demokratik dinamik olarak görmüyor ve hepsine kuşkuyla bakıyor ki buna Gülen cemaati de dahil.

*

BEŞ: Gülen cemaati bütün stratejisini, bütün enerjisini, bütün azmini devletin tepe noktalarını ele geçirmeye harcadı. Ahaliyi ihmal etti. Bu ihmal yüzünden ihtiyaç duyduğu toplumsal desteği bir türlü bulamadı.

*

ALTI: Bizim gibi toplumlar her zaman güçlüden yana olur. Bu nedenle aidiyet ilişkileri fazla gelişmez. Gülen cemaati açısından da durum böyle oldu: Gücünü kaybedince etrafı bir anda tenhalaştı.

*

YEDİ: Gülen cemaatinin öne çıkardığı ilkeler vardı: Devletçilik, milliyetçilik gibi... İktidar, bu ilkelerin en hızlı savunucusu oldu ve bu ilkeleri Gülen cemaatinin elinden aldı.

*

SEKİZ: Muhafazakâr seçmenin Özal’dan beri gelişmekte olan “benim memurum işini bilir”, “bal tutan parmağını yalar” anlayışına meyyal hale geldiğini, bu anlayışa iyice alıştığını dikkate almadı Gülen cemaati. Yolsuzluk iddialarıyla hükümeti yıkacaklarını sandılar.

*

DOKUZ: Hukuk kendi ellerindeyken hukuku kullanarak istedikleri düzeni oluşturmak istediler. Hem zulmettiler hem de hukuku kendi siyasi tasarımlarının oyuncağı haline getirdiler. Böylece bugün kendilerine yapılanların yolunu kendileri açmış oldu. Ayarıyla oynadıkları tartar, bugün kendilerini tartar oldu.

*

ON: İktidarla ittifak kurarak elde ettikleri güce fazla önem atfettiler. İttifak bozulunca güçlerini kaybedeceklerini göremediler."

 Ahmet Hakan'ın yazısının devamını okumak için