BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejad meydan okudu

Ahmedinejad, nükleer teknolojiyi kimsenin ellerinden alamayacağını söyledi

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer teknolojiyi kendi bilim adamlarının elde ettiğini, bu teknolojiyi hiç kimsenin ellerinden alamayacağını söyledi.

Ahmedinejad, 4 yıl valilik yaptığı Erdebil'de halka hitaben yaptığı ve televizyonda naklen yayımlanan konuşmasında, ülkesinin nükleer programına değindi ve bu konuda iki gün önce BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la telefonda görüştüğünü kaydetti. Annan'ın kendilerinden 5+1 ülkelerinin (BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya) önerisine yanıt vermelerini istediğini söyleyen Ahmedinejad, ''Ben de bizim her zaman müzakereden, barıştan ve huzurdan yana olduğumuzu, gerginlik istemediğimizi aktardım'' dedi.

Batılı ülkelerin Güvenlik Konseyini İran'a karşı ''tehdit'' olarak kullandığını söyleyen Ahmedinejad, ''İran halkının zorbalık ve tehdidi hiçbir zaman kabul etmeyeceğini bilmeliler'' dedi. Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın haziran ayının başında sunduğu öneriye değinirken de, ''5+1 ülkelerinin önerisine zamanında yanıt vereceklerini, bu konudaki tavırlarının milletin kesin hakkı doğrultusunda olacağını'' ifade etti. Nükleer yakıt teknolojisini tam olarak elde ettiklerini, bunu barış amaçlı kullanacaklarını vurgulayan Ahmedinejad, ''Bu teknolojiyi kendi bilim adamlarımız elde etti. Bunu hiç kimse elimizden alamaz'' ifadesini kullandı.

-''ATEŞKESLE HER ŞEY BİTMEDİ''-

BM Güvenlik Konseyinin, İsrail'in Lübnan'a saldırılarına son verilmesi için aldığı karara da değinen Ahmedinejad, ''Lübnan halkı ve Hizbullah'ın İsrail karşısında zafer kazandığını'', bunun ''Hakkın batıl karşısındaki zaferi oluğunu'' söyledi. ABD, İngiltere ve İsrail'in yeni bir Orta Doğu peşinde olduğuna, kendi hakimiyetleri altında bir Orta Doğu istediğine dikkati çeken Ahmedinejad şöyle dedi:

''Onlar, bölgenin ilerlemesine ve bağımsızlığına karşılar, özgür olmayan Orta Doğu istiyorlar. Biz de yeni Orta Doğu istiyoruz. Yeni Orta Doğu, özgür Orta Doğudur, ABD ve İngiltere hakimiyetinde olmayan Orta Doğu...''

''Lübnan'da ateşkesle her şeyin bittiğini düşünmesinler'' diyen Ahmedinejad, ''Lübnan'a yapılan vahşi saldırıda parmağı olanlar, bu plana katılanlar, İsrail'in cinayetlerini destekleyenler ve ateşkese engel olanlara hak ettikleri cezanın verilmesi gerektiğini'' söyledi. Ahmedinejad, ateşkesi kasıtlı olarak geciktiren ABD ve İngiltere'nin BM Güvenlik Konseyinde bulunmaya layık olmadığı görüşünü de dile getirdi.