BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  SAĞLIK

Aguca anlaşabilmek için

Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler

Abone ol

İyi bir çocuk iyi ailede yetişir. İlk okulu evidir çocuğun, ilk öğretmeni annesiyle babası. Çocuk yetiştirmek, basite indirgenemeyecek kadar önemli bir iştir. Büyüdüğünde agresif, insanları sevmeyen, onlara güvenmeyen, suç işleyen bir birey, belki de sizin eserinizdir.

Bebek Bakım Sorunlarına Çözümler, yalnızca anne ve anne adayları için değil, çocuk bakanlar ve kreş öğretmenleri için de rehber niteliğinde bir kitap. Özellikle bebeğiyle uyku, beslenme, tuvalet eğitimi gibi sorunlar yaşayan annelerin el altında bulundurması gereken bir eser. Tracy Hogg, bir “Fısıldayan Kadın”.. Kucağına aldığı huysuz bir bebeği yalnız bir ‘şşşş’ sesiyle sakinleştirebiliyor.

Peki nedir annesinin bile karşısında çaresiz kaldığı çocuğu, sakin hale getirmesindeki sır? Çünkü o aynı zamanda bir sorun çözücü. Bebeklerin dilinden anlayabiliyor, onlarla sağlıklı iletişim kurabiliyor. Hogg’a göre işin püf noktası bebeğini tanımak. O herkesle aynı değil. Çünkü farklı bir karakteri ve kişiliği var. Önemli olan onu tanımak ve yapacağı şeyleri önceden kestirebilmek.

Kitapta hedeflediği şeyi şöyle dile getiriyor yazar: “Amacım aslında, kendi düşünce sistemimi anlamanıza yardımcı olmak ve size de aynı şekilde benzer sorular sorma alışkanlığını kazandırmaktır. Bu şekilde siz de zamanla bir sorun çözücüye dönüşebilirsiniz (kendinize özgü bir ‘Bay Sorun Çözücü’ ve ‘Bayan sorun Çözücü’ olarak.)” Kendisinin de söylediği gibi yazarın asıl hedefi çocuğunuzla aranızdaki iletişimi doğru kurabilmenizi, sorunlara doğru çözüm bulabilmenizi sağlamak. “Sorun denilen şey, yaratıcı çözüm gerektiren bir durum veya tanımlanması gereken bir olgudur.

Doğru soruları sorarsanız, doğru cevaplara ulaşırsınız” diyor Hogg. E.A.S.Y adını verdiği söylemesi kolay ama yapması oldukça zor olabilecek bir rutin öneriyor ebeveynlere. (Eat, Activity, Sleep, Your time) yani beslenme, aktivite, uyku ve sizin zamanınız. Karnı doyan bebeğiniz aktivitesini yapıyor, yorulup uyuyor ve geriye kalan zaman da size ait oluyor.

Daha bu ve bunun gibi birçok öneri mevcut kitapta. İyi bir ebeveyn olmanın en önemli unsurlarından biri olarak da sabırlı ve bilinçli olmanın gerektiğini söylüyor ve bununla ilgili yapılması gerekenleri anlatıyor. Bazı annelerin bebeklerinin ani değişimler yaşadığını söylediklerinde onlara bebeklerin devamlı değişim içinde oldukları, hiçbir şeyin uzun süre aynı kalmayacağı cevabını veriyor.

Başka bir bölümde “Bebeklerin de duyguları vardır” diyor Hogg, onları ağlarken yalnız bırakmayın.. ayrıca Oregon Sosyal Öğrenme Merkezi’ndeki terapistlerin yaptığı bilimsel bir araştırmaya da yer veriyor. Bu araştırma sonucu terapistler; Çocuğun ani bir taşkın davranışından sonra öfkelenip ceza vermek yerine, onu dinlemenin çok daha iyi sonuç vereceğini belirtiyor. Çocuğun öfkesini tanımlaması ve onun nedeni hakkında konuşmasını sağlamak daha sonra karşılaşabilinecek öfke krizlerinin de önlenmesinde etkili.

Tüm bunları anlatırken Hogg, her fırsatta ebeveyn olmanın, bir çocuk yetiştirmenin en zor şeylerden biri olduğunu dile getiriyor ancak sabırlı olunup önerilerine uyulursa bilinçli ve mutlu bir hayat anne-baba ve çocuklarını bekliyor. (Merve Sağlam)