BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Afyon faciasında 5 asker esrarı

Afyon'da 25 şehit verdiğimiz cephanelik patlamasıyla ilgili ortaya atılan bu iddia çok konuşulacak.

Abone ol

Afyon'daki faciada patlamaya meraklı bir erin sebep olduğu ihtimali öne çıkıyor. Olaydaki esrarengiz nokta ise patlamada öldüğü tahmin edilen 5 şehide dair DNA incelemesinde tek bir bulguya rastlanmaması. 

Radikal'den Deniz Zeyrek'in haberine göre, Afyon’da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda yaşanan patlamayla ilgili soruşturma sürerken, adli tıpın bütün çabalarına rağmen 5 şehidin cenazelerine ilişkin hiçbir bulgu elde edilemediği öğrenildi.

5 ASKERDEN İZ YOK

Edinilen bilgiye göre, savcılık, DNA’ları eşleşen 19 şehidin naaşlarını da, diğer 5 asker hakkındaki inceleme bitene dek teslim etmeme kararı aldı. Yargının bütün şehitler için DNA incelemesinin tamamlanmasını, böylece yanlış defin ve olası itirazların önüne geçmek için bu yola başvurduğu öğrenildi. Hem DNA verileri eşleşen, hem DNA izi bulunamayan 5 kişi için toplanan numuneler, teknik olanakları daha geniş olan İstanbul Adli Tıp Kurumu ’na gönderildi.

OLAYIN ŞAHİTLERİNİN HEPSİ ŞEHİT OLDU

Olayla ilgili soruşturma sürerken, görüşlerine başvurulan bütün personelin ve görgü tanıklarının olay yerinden uzakta olduğu, bu nedenle de olayın oluş şekli konusunda tanıklardan işe yarar bilgi alınamadığı bildirildi. Yani olayın şahitlerinin hepsi şehit olmuş. Görgü şahidi bulunamamasının bir nedeni de taşıma işleminin, kurallara aykırı bir şekilde hava karardıktan sonra, hem de kamyon farlarının ışığında yapılmış olması.

MERAKLI ACEMİ ER Mİ PATLATTI?

Komutanların ve olayla ilgili teknik inceleme yapan askeri uzmanların ilk değerlendirmelerine göre, büyük patlamayı bir el bombasının patlaması tetiklemiş olabilir. Çünkü, 2010’da alınan ‘Küçük mühimmat depolarını kapatıp, envanterdeki mühimmatı büyük depolara kaydırmak’ kararı doğrultusunda Susurluk’tan getirilen ve mühimmat deposuna hava karardıktan sonra taşınan patlayıcılar el bombasıydı ve kasalarda üç çeşit el bombası vardı. Bu el bombalarının iki türü Makina Kimya Kurumu’nun ürettiği, kasalara gövdesi ve pimi ayrı yerleştirilmiş bombalardı. Üçüncü tür ise Alman yapımı olan ve fünyesi üzerinde bulunan el bombalarıydı. MKEK bombalarının pimi ayrı olduğu için düşme ya da acemi askerlerin müdahalesiyle patlama ihtimali çok düşük. Ancak, Alman yapımı el bombasının pimi tek parmakla bile çekilebilecek şekilde ve üzerinde bulunuyordu. Komutanlar ve araştırmayı yapan askeri personel, patlamanın Alman yapımı bir el bombasının meraklı bir er tarafından pimi çekilmek suretiyle patlaması ihtimalini, ‘tahminler listesi’nin ilk sırasına koydular. Komuta kademesine ve hükümete verilen ön brifinglerde de bu görüşe yer verildi.