BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  GÜNCEL

Afgan ordusu Kunduz'da Taliban'a operasyon hazırlığında

Pazartesi günü Taliban militanlarının büyük bir saldırı gerçekleştirerek ele geçirdiği Afganistan'ın Kunduz kentinde, Afgan güvenlik güçleri kapsamlı bir operasyonun hazırlıklarını yapıyor.

Abone ol

Taliban militanları dün 14 yıl aradan sonra ilk kez Afganistan'da bir eyalet başkentinde kontrolü ele geçirmişti.

Pazartesi günü Taliban militanlarının büyük bir saldırı gerçekleştirerek ele geçirdiği Afganistan'ın Kunduz kentinde, Afgan güvenlik güçleri kapsamlı operasyonun hazırlıklarını yapıyor.

Kunduz Emniyet Müdürü BBC'ye güvenlik güçlerinin hjavalimanına geldiğini, operasyonun 'birkaç saat içerisinde' başlayacağını söyledi.

Taliban saldırısı sonucu şehrin kuzeyindeki ordu ve polis güçleri, güneydeki havalimanına doğru geri çekilmek zorunda kalmış ve şehrin kontrolünü de Taliban'a bırakmışlardı.

Kunduz, ABD'nin 2001'de ülkeyi işgalinden bu yana Taliban'ın ele geçirdiği ilk eyalet başkenti.

BBC muhabiri Dawood Azami, Kunduz saldırısının Taliban'ın 14 yıldan bu yana gerçekleştirdiği en ciddi eylem olduğunu ifade ediyor ve Taliban için asıl zorluğun şehri ellerinde tutmak olduğunu vurguluyor.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, militanların havalimanına da saldıracağını söylese de, BBC'ye konuşan görgü tanıkları henüz bu yönde bir hareketliliğin olmadığını belirtiyor.

Hem stratejik, hem sembolik önemi var

Afgan ordusu Kunduz kentinde Taliban'a yönelik operasyona hazırlanıyor

Kunduz kenti hem sembolik hem de stratejik açıdan önemli olarak görülüyor. Afganistan'ın kuzeyinde bulunan şehir, önemli bir lojistik merkezi. Kent aynı zamanda da Taliban'ın kuzeydeki eski kalelerinden birisi.

Taliban, dün ve kentin kilit önemdeki bazı kesimlerini ele geçirmişti.

Dün sabah gündoğumundan önce üç yönden başlayan saldırılarda Taliban militanları bir hapishaneyi ele geçirip mahkumları serbest bırakmıştı.

Salıverilen yaklaşık 500 mahkum arasında Taliban militanlarının da olduğu açıklandı.

Taliban kent merkezindeki bazı kamu binalarını da ele geçirmiş durumda. Görgü tanıkları kent merkezine Taliban bayrağının çekildiğini söylüyor.