BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.510,79
HABER /  GÜNCEL

Af yok erteleme var !

Öğrenci kredi borçları affedilmeyecek ancak bakanlık bu konuda yeni bir düzenleme yapacak !

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (YURTKUR), kredi alan ancak mezun olduktan sonra iş bulamayanların lehine geri ödeme süresini uzatacak bir düzenleme yapılacağını belirterek, "Bu öyle veya böyle kanunlaşacak" dedi. Çelik, YURTKUR'un 2003 yılından bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ile birlikte Gazi Kız Yurdu'nda basın toplantısı düzenledi.

Halen yaklaşık 724 bin öğrenciye burs ve kredi verildiğini belirten Çelik, lisans öğrencilerinin 130, yüksek lisans öğrencilerinin 260, doktora öğrencilerinin de 390 YTL kredi aldıklarını kaydetti. Çelik, "2006 yılında öğrencilere harç ve öğrenim kredileri ile burs olarak toplam 1 katrilyon 214 milyar lira ödeme yapılacaktır. Bu da 1 milyar dolara yakın bir kaynaktır" diye konuştu. Öğrencilere verilen kredilere haciz konmasının artık söz konusu olmadığını kaydeden Çelik "Basında haciz haberleri çıkıyor. Bunlar gerçekle bağdaşmamaktadır" dedi. Çelik, şöyle konuştu: "Bizim kredi borcunu takip ettiğimiz kişilerin hiçbiri, üniversite öğrencisi değildir. Onlar yıllar önce üniversitelerden ayrılmışlar, kendi işlerini kurmuşlar. Ben de öğrenciyken kredi aldım ve sonuna kadar da ödedim" Çelik, bir soru üzerine YURTKUR'un, öğrenim ve harç kredisi borçlularından alacaklarının, 800 milyon YTL'yi bulduğunu ifade etti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan gençlerin kredi borcunu geri ödemelerine, iş buluncaya kadar süre tanınmasına ilişkin TBMM'de bulunan tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması üzerine Çelik, Meclis'in gündeminin çok yoğun olduğunu ifade ederek, "Ancak bu, öyle veya böyle kanunlaşacak. Biz, öğrencilerin lehine, kredi alanların lehine süreyi uzatan bir düzenleme yapıyoruz" dedi.