BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü'nden Tayland'daki Müslüman isyancılara eleştiri

Tayland'ın güney vilayetlerinde etnik Malayların sivil kesimlere yönelik saldırıları ve güvenlik güçlerinin insan hakları ihlalleri eleştirildi.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü Tayland'daki Müslüman isyancıları, kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçladı. Örgüt Tayland'ın en güneyindeki dört vilayette, etnik Malayların giderek artan şekilde kolay hedeflere yöneldiklerini kaydetti.

Örgüt, Malay eylemcilerin özellikle öğretmenleri, devlet memurlarını ve çiftçileri hedef aldıklarını bildirdi ve militan grupları, bu tür cinayetlere son verileceği konusunda, kamuoyuna taahhütte bulunmaya çağırdı.

Düzenlenen kimi saldırıların savaş suçu sayılabilecek nitelikte olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü, Tayland güvenlik güçlerini de eleştirdi ve işkence de dahil, ciddi insan hakları ihlallerine gidildiğini belirtti.

BBC'nin Bangkok'daki muhabiri Rachel Harvey, Tayland'daki bu tür ihlallerin hiçbir zaman gerektiği gibi soruşturulmadığını, bu durumun da halk arasında adalet olmadığı izlenimini pekiştirdiğini ve ülke içindeki çatışmaları daha da körüklediğini kaydediyor.

Çoğunluğu Müslüman olan etnik Malay isyancıların 2004 yılında Budist Tayland devleti içindeki savaşlarını yeniden başlatmalarından bu yana 4500'den fazla insan öldü.

Uluslararası Af Örgütü, son raporunu hazırlarken 9 ay boyunca, saldırıların tanıkları ve hayatta kalmayı başaranların yanı sıra Tayland güvenlik güçleriyle görüşmeler yaptı.