BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü isyancıların 'yargısız infaz'larını kınadı

Uluslararası Af Örgütü internette yayınlanan, Suriyeli isyancıların baskın düzenledikleri bir karakolda askerleri öldürmesine ait görüntüleri sert dille kınadı.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü internette yayınlanan, Suriyeli isyancıların baskın düzenledikleri bir karakolda bir grup askeri öldürmesine ait görüntüleri sert dille kınadı.

Örgüt, doğruluğu kanıtlandığı takdirde, dün gerçekleştiği belirtilen infazların bir "savaş suçu olduğunu" bildirdi.

Söz konusu infazların isyancı güçlerin Şam ile Halep arasındaki askeri karakollara baskın düzenledikleri sırada gerçekleştiği kaydediliyor.

Bu arada hükümete bağlı helikopter ve jetlerle, Şam ile diğer bölgelerde hava saldırıları düzenlendiği haberleri alınıyor.

Son haftalarda hava kuvvetleri, kara birliklerinin isyancıları yenilgiye uğratamadığı noktalarda daha yoğun şekilde savaş uçaklarını devreye sokmaya başladılar.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde dün 150'yi aşkın insanın öldüğünü bildirdi.

Gözlemevi, 2011 Mart'ında Beşar Esad'a karşı protestoların başlamasından bu yana 36 bini aşkın insanın öldüğünü, bunların 25.667'sinin siviller, 9.044'ünün askerler, 1.296'sının da isyancılar olduğunu belirtiyor.

Suriye'deki çatışmalara ilişkin haberlerin ve kayıp sayılarının duyurulmasında öne çıkan Gözlemevi, verdiği bilgilerin tarafsız olduğunu savunuyor; ancak grubun yayımladığı haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulatmak mümkün değil.

Söz konusu videoda isyancıların, ele geçirmiş göründükleri bir karakolda bir düzine dolayında askeri tekmeleyerek yere ittikleri, ardından sinmiş haldeki askerlere yaylım ateşi açıldığı görüntüleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, "Şok etkisi yaratan bu görüntüler, yürütülmekte olan bir savaş suçunu ortaya koyuyor ve söz konusu silahlı grubun uluslararası insan hakları hukukunu açıkça ihlal ettiğini gösteriyor." dedi.

Henüz infazların sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Bununla birlikte BBC'nin Lübnan'daki muhabiri Jim Muir, olaydan aşırı İslamcı grup el Nusra'nın sorumlu olduğu yolunda söylentiler dolaştığını bildiriyor.

Daha önce de, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, radikal İslamcıların Suriye devrimini sahiplenmesi tehlikesi bulunduğunu söylemiş; bazı muhalefet liderleri buna sert tepki göstererek, "dış dünyanın isyancılara yardım eli uzatmaması yüzünden, meydanın radikallere kaldığını" savunmuşlardı.