BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,81
ALTIN 2.397,77
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü: İdam cezalarındaki artış kaygı verici

Uluslararası Af Örgütü'nün yıllık raporuna göre 2014'te dünyada idam cezalarında büyük bir artış oldu. İnfazların sayısında ise Çin dikkate alınmadığında azalma var.

Abone ol

İdam cezalarındaki artışta, Mısır'da İslamcılara verilen cezaların payı da bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 2014 yılında idam cezalarında "kaygı verici" bir artış olduğunu bildirdi.

20 bin kişinin bu yıla infaz edilmeyi bekleyerek girdiğini belirten örgüt, idam cezası ile ilgili yıllık raporunda, bazı ülkelerin "gerçek veya algılanan" güvenlik tehditlerine karşı idam cezasına başvurduğunu kaydetti.

Af Örgütü'nün raporuna göre 2014 yılında 55 ülkede en az 2466 kişi ölüme mahkum edildi. Bu da idam cezalarının bir önceki yıla göre yüzde 28 arttığına işaret ediyor.

Bunun nedeni, özellikle de Mısır ve Nijerya'da idam cezalarının sayısında görülen artış.

Bununla birlikte, gerçekleştirilen idamların sayısı azaldı.

Af Örgütü, 22 ülkede 607 kişinin idam edildiğini, bunun da 2013'e oranla yüzde 22 daha az olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün elindeki rakamlar, Çin'deki idamları kapsamıyor.

Örgüt, Çin'deki idamların devlet sırrı kapsamına girmesinden dolayı doğrulanamadığını ve bu nedenle 2009'dan bu yana rapora Çin'in dahil edilmediğini kaydediyor.

Ancak Çin'deki idamların dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla olduğu vurgulanıyor.

İlk beş ülke

Buna göre 2014'te en fazla idam cezası verilen ülkeler şöyle:

Çin: Tam rakam bilinmiyor. 2014'de Uygurların yaşadığı Şincan bölgesindeki ayaklanmayı bastırmak için idam cezasına başvuruldu. 21 kişi idama mahkum edildi. Bunlardan üçü binlerce kişinin katılımıyla bir stadyumda düzenlenen gösteride idam cezasına çarptırıldı.

İran: Hükümet 289 kişinin idam edildiğini bildirdi. Ancak Af Örgütü'ne göre, güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiler, bu rakamın en az 743 olduğunu gösteriyor. "Peygamber'e hakaret", "Allah düşmanlığı", uyuşturucuyla bağlantılı suçlar ve silahlı muhalefet gruplarına üye olmaktan çok sayıda kişi idam edildi.

Suudi Arabistan: En az 90 kişinin idam edildiği Suudi Arabistan'da idamla sonuçlanan suçlamalar arasında ise büyü yapmak, zina ve adam kaçırmak da yer alıyor.

Irak: Irak'ta daha çok güvenlik ve terörle suçlananlara idam cezası verildi. 2014'te en az 61 kişinin idam edildiği bildiriliyor.

ABD: 2014'te 35 kişinin idam edildiği Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey ve Güney Amerika kıtasında idam cezasını uygulayan tek ülke.

Mısır'da son iki yılda İslamcılara karşı yürütülen operasyonlar sonrasında yüzlerce kişi toplu idam cezasına çarptırıldı. İdamlar, uluslararası toplumun yoğun eleştirilerine hedef oldu.

Nijerya'da ise 2014'te 659 idam cezası verildi. Bu rakam geçen yıla göre 500 kişi daha fazla.