BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,36
HABER /  MEDYA

Adliyeler yazarlardan geçilmiyor

Ahmet Altan, İpek Çalışlar, Abdurrahman Dilipak bu üç yazarda dün tüm günlerini adliyede geçirdi. Sonunda beraat ettiler.

Abone ol

Bu üç yazarın duruşması için Hasan Cemal de dün Bağcılar Adliyesi koridorlarındaydı. Yazar arkadaşlarına yapılanları reva görmeyen Cemal, konuyu başlığıyla köşesine taşıdı.

Çocuklara yapılan muameleyi köşelerinde dile getirdikleri için yargılanan arkadaşlarının durumuna sitem eden Hasan Cemal, isyanını şu sözlerle dile getirdi. "Cevahir Alışveriş Merkezi'nde güvenlikçilerden uzun sopayla dayak yiyen kız çocuğunun O çaresiz görüntüleri de gözümün önüne geliyor. Allah kahretsin"...

Cemal'e yazık dedirten şey ise, yazarların savunmalarından sonra beraat etmeleri ve adliye koridorlarında boşa geçen zaman.

Duruşma esnasında eften büften sebeplerle yargılanan gazetecilerin içler acısı halini düşünen Cemal'in listesi bir hayli kabarık. İşte Cemal'in hatırladığı yargılanan yazarlar...

Haberiniz var mı, Yağmur Atsız bir yazısında Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirdiği için 11 ay 20 gün hapse mahkûm edildi. Cezası 7 bin YTL para cezasına çevrildi.

Öte yandan, Ceza Yasası'nın 220/8'i özellikle Diyarbakır'da ses getirmeye başlamış durumda. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi bu maddeden.

Avukat Meral Danış Beştaş'tan şöyle bir not aldım:
"Kamuoyunda hiç tartışılmayan bu madde, tümüyle düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahaleyi içeren bir düzenleme. Biz 301'e gösterilen ilginin olumlu olduğunu düşünerek, 220/8'in de aynı kapsamda değerlendirilmesini istiyoruz."
Aynı maddeden bir üniversite öğrencisine de Ankara'da dava açılmış durumda.

Bir televizyon programında ANAP lideri Erkan Mumcu'ya, "Ben Kürdüm; PKK bir neden değil bir sonuçtur" diyerek soru soran M. Emir Demir hakkında 220/8'den kaç yıl mı hapis cezası isteniyor?

Tam 4.5 yıl!(*)
Bu arada Milliyet'in Ankara bürosundan Namık Durukan da bir haberinden dolayı "Osman Öcalan'ın propagandası"nı yaptığı gerekçesiyle Ağır Ceza'da yargılanmayı bekliyor.