BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.503,72
HABER /  GÜNCEL

Adliye önünde falaka

Yusufiye Derneği üyeleri, o dönem cezaevlerinde yaşanan işkenceleri mizansen bir gösteriyle protesto etti.

Abone ol

Ankara Adliyesi’nde bugün 6.'sı görülecek olan 12 Eylül 1980 askeri darbesini takip etmek için adliye önüne gelenler ilginç bir protestoyla karşılaştı.

Darbe döneminde hapishanelerde bulunanların yaşadıklarını anlatan gösteride, bir kişi çarmıha gerilirken, diğer bir kişi de falakaya yatırılıp, dövüldü.

Yusufiye Derneği üyeleri, 12 Eylül 1980 darbe dönemi Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı Ankara Adliyesi önünde toplandı. Grup üyeleri, ‘İşkenceci ve katillerden hesap soruyoruz’ pankartı açtı. Dernek üyeleri daha sonra 12 Eylül darbe döneminin ardından cezaevlerinde yaşananları da mizansen bir gösteriyle anlattı. Grup üyesi bir kişi bahçeye kurulan çarmıha temsili olarak gerildi. Bir diğer kişi ise falakaya yatırıldı. Gösteride falakaya yatırılan şahsa cezaevi yöneticileri tarafından ‘ne suç işledin, anlat?’ sorusu yöneltildi. ‘Ben bir şey yapmadım’ yanıtını veren mahkûm, temsili cellat tarafından dövüldü. Bununla yetinmeyen işkenceci grup, şahsın ayaklarına su dökerek, zıplamasını istedi.

Gösterinin ardından konuşma yapan Yusufiye Derneği Başkanı Remzi Küçükizsiz, millet düşmanı hainlerin bu duruşmada cezasını çekeceğini ifade etti. Küçükizsiz, bu tarihi günü demokrasi günü haline getireceklerini söyledi.

PANKART KRİZİNE POLİS BARİKATI

Öte yandan dernek üyeleriyle Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri arasında pankart krizi yaşandı. İki grup arasında çıkan sözlü tartışmayı emniyet güçleri araya girerek, sonlandırmaya çalıştı. Taraflar arasında yaşanan gerginlik, çevik kuvvet ekiplerinin araya girmesiyle son buldu.

Davayı takip etmek isteyen bazı sivil toplum kuruluşları ve darbe mağdurları da Ankara Adliyesi’ne geldi. Darbe döneminde hayatlarını kaybedenlerin fotoğrafları adliye bahçesine dikildi. Grup üyeleri Evren ve Şahinkaya’nın yargılanacağı davanın başlamasını bekliyor.