BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

Adıyaman Üniversitesi Rektörü’nün, parlak geçen 8 yılı!…

Konferanslarımın ikinci ayağı için Adıyaman Ün. Rektörü Prof.Dr.M.Talha Gönüllü hocama, telefon açtığımda, 10 dk. İçinde Konservatuar Müdürü Doç.Barış Toptaş beni aradı, programı çizdik, kısa zamanda her türlü program yapıldı.

Şanlıurfa’dan Emirhan ve Mesut hocalarım, gelip bizi aldılar. Güzel bir yolculuktan sonra Adıyaman’a geldik. Tabii, yolda hocalarımdan yöre ile ilgili gerekli bilgileri aldık.

Üniversite 2006’da kurulmuş. Ancak, Prof.Dr. M.Talha Gönüllü’nün 8 yıl önce rektör olarak atanması ile kabuk değiştirme ve gelişme hızlanmış. Bünyesinde;  13 Fakülte, Konservatuar, 3 Yüksekokul,6 Meslek Yüksekokulu var. Adıyaman merkez ilçede ana yerleşke, Besni, Gölbaşı ve Kahta ilçelerinde de birer yerleşkesi var.

Üniversitenin sloganı çok doğru; “Emin adımlarla, aydınlık geleceğe.” Yazılarımda butik üniversite temasını sürekli işliyorum.

Üniversitenin misyonu tam istediğim gibi, çevreyle-toplumla bütünleşmeyi, yarar sağlamayı hedefliyor;

“Evrensel değerlere bağlı, insan merkezli ve öngörülü bir yönetim anlayışı ile eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve sosyo-kültürel faaliyetler yapan, karşılaşılabilecek veya karşılaşılan sorunları aklın ve bilimin süzgecinden geçiren, öncelikli olarak içinde bulunduğu şehrin, bölgenin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyleri yetiştiren bir üniversite olarak, toplumun huzur ve refahının artırılmasına yönelik çözüm, değişim, dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmasına öncülük eden bir üniversite.”

Tebrikler…

Bu amaçla, 6 dalda sürekli eğitim merkezleri ile faaliyet yapılıyor.  Mesela, ADYÜ Aşçılık atölyesinde bir araya gelen yaklaşık 20 öğrenci, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan; topuz kebabı, ballı mahmudiye, mutancana, gemici böreği v.b. yöresel lezzeti özel bir çalışmayla usulüne uygun şekilde hazırlayıp servis ediyor.

Rektör hocam; “Adıyaman Çarşısı Minyaman, Nostaljik Ekmek Fırını, Su Değirmeni, Nemrut Dağı Minyatürü, Perre Antik Kenti Minyatürü, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü” gibi Adıyaman'ın tarihi değerlerini ortaya çıkarmış ki, bu çok önemli. Tarihi değerlerini yaşatmayı, tanıtmayı ve gelecek nesillere aktarmayı kendine şiar edinen ADYÜ, Milli Savunma Bakanlığı ile gerçekleştirilen yazışmaların ardından 1942 yapımı 155 mm çapındaki M114 marka obüsü (top) üniversite bünyesine kattı. yakın tarih topçu gücünün bel kemiğini oluşturan M114 marka obüsü de envanterine katmış.

Rektör M.Talha Gönüllü hocanın, inançla söylediği şu sözleri de,  önemsiyoruz;

“Bilindiği üzere Adıyaman Üniversitesi, Türkiye'nin dört bir yanındaki öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle kültürümüzü yaşatmak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz. Öğrencilerimizin ve misafirlerimizin kültürel değerlerimizi görerek bunlardan istifade etmeleri bizleri de mutlu etmektedir. Üniversitedeki öğrencilerimizin kültürel anlamda da kendilerini yetiştirmelerini istiyoruz. Tarihini bilen, yorumlayan, toplumsal değerlerle barışık bir nesil yetiştirmek en büyük amacımızdır. Bu kapsamda da ülkemizin birçok nadide bilim insanını, yazarını, şairini öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Adıyaman'ın yerel güzelliklerini tanıtmak için Adıyaman'ın önemli mekanlarının minyatürlerini yapmak suretiyle öğrencilerimizin istifadesine sunuyoruz”

Teşekkürler.

Kampüs çok güzel, yeşil ve peyzajı mükemmel yapılmış. Her fakültenin ayrı bir mimarisi var, bu da kampüse zenginlik katıyor. Belgesellerden gördüğümüz yörede yetişen  Ters Lale’yi burada gördük. Yörede “ağlayan gelin” olarak ta adlandırılıyor. Belediye neden çoğaltıp, her yeri bu lale ile doldurmaz ki?

Konferansa geçtik, salonda Konservatuar Öğretim Elemanları ve öğrencileri hazırdı. Güzel sorular sordular, açıklamamı istediler. Hepsi meraklı ama, ulaşacakları bilgi/sanatçı elbette sınırlı. Bir süre Rektör hocamda geldi ve izledi.

Şansımıza Sn.Cumhurbaşkanı!’nın Adıyaman seçim mitingi de vardı, o nedenle idarecilerimizde bir yoğunluk hakimdi..

Rektör Prof.Dr.Talha Gönüllü hocamızı makamında ziyaret ettik, çalışmalarından bahsetti. Sakin, güleryüzlü, çözümcü, programcı ve üretimci olarak biliniyor. Rektörden memnuniyet çok fazla ki bu çok önemli.. 8 yılın bilançosunu yazılı olarak bastırmış. Bu tür yayınları önemsiyorum. Çünkü, “söz uçar yazı kalır.”  Bizde yayınlarımızdan takdim ettik. Kampüste, her fakültenin farklı bir yapısı var. Üniversite, 2012 yılında ISO 9001 belgesi alarak Türkiye'nin 2. ISO 9001 belgeli üniversitesi olmuş.

Adıyaman’ın Nemrut’u, Pirine Tarihi Kenti’nin örneği de yapılmış. Kampüsteki cami; Selçuklu mimarisine göre inşa edilmiş, huzurlu ve gözü yormayan bir camii olmuş. Rektörden, memnuniyet çok fazla. İnsancıl, mütevazı yönü, kültür/sanata desteği çok konuşuluyor.

Kampüs içinde ki, Minyaman’a bayıldık. Her tülü el zenaatları/sanatları, isteyen öğrencilere öğretiliyor. Dışarıya da açık.  Yöre folklor derlemelerinden elde edilen etnografik  malzemelerle oluşturulan 2 katlı   “Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi” çok güzel düşünülmüş. Fakülte öğrencileri tarafından yapılan; hikaye, masal, meddah v.b. canlı anlatımlar çok iyi...

Dışarıdan da gezmeye gelenleri görünce mutlu olduk.  

Devlet Konservatuarı, bizi sıcak karşıladı. Müdür Doç.Barış Toptaş, hiç bırakmadı, ilk defa görüşmemize rağmen; “projeci, atılımcı, fikir geliştirici yapısı ile” kısa zamanda kaynaştık. Müziğe, “tek taraflı” değil “kalite” olarak bakanlardan. Yayınlarından verdi, konferans öncesi bir müzik ziyafeti hazırlanmıştı.  Bana söylediği 3 proje, çok doğru, elimden ne gelirse destek olmaya çalışacağım. İnşallah kısa zamanda kendilerine ait bir binaya taşınma şansları olur.

Adıyaman gezisi  ile ilgili diğer bilgileri geniş olarak birkaç gün içinde sizlere sunmaya çalışacağım.