BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.409,45
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'ya servet kazandıran eylemciler

Göstericilere kesilen para cezası devlet için iyi bir gelir kapısı olacak gibi. Adana Valiliği bir yılda bakın ne kadar kazandı?

Abone ol

Adana'da göstericilere kesilen para cezası bir yılda devletin kasasına 27 bin lira girmesini sağladı. Adana Valisi İlhan Atış ise toplam kesilen para cezasını çok yüksek bulmadı.

Vali Atış, basın toplantısı yapmanın herkesin hakkı olduğunu, ancak toplantının yürüyüşe dönüştürülmesi durumunda güvenlik önlemi alınması gerektiğini belirterek, ''Hiç kimseye Napolyon gibi 'para, para' diye ceza kesme niyetimiz yok. Bize baştan haber verilse hem izin verir hem de güvenlik önlemleri alırız'' dedi.

Verilen cezaların kanunlara aykırı olmadığını vurgulayan Atış, ''Bu konuyla ilgili yargıya gittiler. Hukuka aykırı olmadığı orada da ortaya çıktı. Yani biz hukuk devleti ilkeleri içinde kurallara uyulması gerektiğini hatırlatıyoruz'' diye konuştu.

"Valilerin görevi, vatandaşın, vatandaşlık haklarını hukuk kuralları dahilinde, huzur ve güven içinde tam kullanmalarını sağlamaktır" diyen Atış, "Biz onun için çalışıyoruz. Bu nedenle izinsiz gösteri ve yürüyüş yapanlar da dahil olmak üzere bir yıllık sürede Kabahatler Kanunu'na muhalefetten 27 bin TL para cezası uyguladık. Bu ceza keyfi değil, kanunların uygulanmasını sağlamak içindir'' değerlendirmesinde bulundu.

ADANA'DA EYLEM YERLERİ BELİRLENDİ

Vali Atış, il genelinde sivil toplum kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları eylem ve etkinliklerde, kamu düzeninin, genel sağlık ve ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, etkinliklerin demokratik çerçevede yapılabilmesi, katılanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla bir dizi önlem aldıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Yaptığımız düzenlemeye göre, basın açıklaması ve imza standı yapılamayacak yerler sadece valilik, emniyet, adli ve askeri binalar ile ibadethaneler, hastaneler, ilk ve orta öğretim okullarının çevre istinat duvarlarına en az 50 metre olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Ancak, adliye binası İnönü Parkı yanında olması nedeniyle bu mesafe 30 metreye çekilmiştir.''

EMEP Adana İl Teşkilatı tarafından İnönü Parkı'nda önceki gün düzenlenen protesto gösterisinde, Vali İlhan Atış'ın Kasım 2009'da yayımladığı genelge sonrasında eylem yapıp ''sesini çıkaran herkese'' Kabahatler Kanunu gereğince ceza kesiliği savunulmuştu.