BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.401,50
HABER /  POLİTİKA

Açlık grevindeki Sırrı Süreyya konuştu

Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek olmak için greve ortak olan BDP'li Sırrı Süreyya Önder'den bomba açıklamalar. "sonuna kadar buradayız!"

Abone ol

NESRİN YILMAZ/ANKARA-İNTERNETHABER- Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek olmak için iki gün önce açlık grevine başladı BDP'li milletvekilleri.

Açlık grevlerine Diyarbakır'da devam eden BDP'li Sırrı Süreyya Önder'le telefonda açlık grevlerini ve gündemdeki idam tartışmasını konuştuk.

Bu konudaki kararlılıklarından asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Önder, açlık grevine ilişkin açıklamalarda bulundu.

DESTEK OLMAK İÇİN BURADAYIM

İki gün önce açlık grevine başladınız, sağlık durumunuz nasıl, mücadeleniz kaç gün sürecek?

"Sağlık durumum gayet iyi, bugün daha ikinci günü, biz iyiyiz ama cezaevindeki arkadaşlarımız 61'inci günü geride bıraktılar, biz de zaten bu durumu daha görünür kılmak bu durumu bir sorumluluğa dönüştürmek amacıyla bu yolu seçtik."

BAŞBAKAN SADECE BAŞBAKANDIR, HÜKÜMDAR DEĞİL

Başbakan'nın Trabzon'da yaptığı dünkü konuşmaya bakılırsa geri adım atmaya niyeti yok, Başbakan'nın "Ne yaparsa yapsınlar, şantajlar karşısında boyun eğmeyiz" dedi, nasıl değerlendiriyorsunuz, siz geri adım atacak mısınız?

"Başbakan bu ülkenin sadece başbakanıdır, hükümdarı değil, kadir-i mutlak değil, söylediği şeyler kanun değil. Bu ülkenin bir sürü başka kurumları var, onlar devreye girmeli, bunlar insiyatif almalı, zaten sonucun başbakanın iki dudağının arasında olduğunu düşünmek bir gaflettir. Onun için, açıkçası başbakanın ne düşündüğü çok da önemli değil. Bu bir mücadeledir, bu insanların taleplerinde evrensel hukuka aykırı bir tek madde yoktur, siz bir hukuk kastında bulunmuşsunuz bunu iade edeceksiniz, o kadar, mesele bu kadar basittir. Tarih herkesi nasıl anacağına karar verir, bu tür davranış ve sözler de onun nasıl anılacağını beliler. Geçmişte açlık grevlerine ve hak taleplerine bu merkezden yaklaşmayanları tarih bugün nasıl anıyorsa başbakanı da öyle anar. "

Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüştünüz, görüşmelerin sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Görüşmelerden bir sonuç çıksa bugün burada açlık grevinde ne işimiz var. Gayret var, sonuç yok. Zaten gayretlerini de samimi bulmuyorum."

Başbakan idamın geri gelmesinin iyi olacağı görüşünde, son iki gündür bu konuda sürekli açıklama yapıyor, ne düşünüyorsunuz?

"Benim "Yağlı ilmek sevdalısı kuzlar" diye bir yazım var. Onu okusun herkes. O yazıda idam konusunda düşündüğüm herşeyi yazdım."

AÇLIK GREVİ BİTMEDEN ANKARA'YA DÖNMEM

Sırrı süreyya Önder, Ankara'ya ne zaman döneceksiniz sorumuza, "Açlık grevi ne zaman biterse o zaman" diyerek net bir cevap veriyor.

AÇLIK GREVİNİ KİMSE BIRAKMAYACAK

Açlık grevlerinde 61 günü dolduran insanlar var, siz de bu mücadeleye ortak oldunuz, onlar açlık grevini bırakacak mı?

"Hayır. "

UMUDUMU KAYBETTİM

Sonunda ölümler olabilir, vicdanen bu konuya yaklaşımınızı öğrenebilir miyiz?

"Bunu arzu etmediğim için ben açlık grevine başladım, 60 gün bu konuda çabaladım, bir parlamenter olarak. bu taleplerin görünür olması için çaba sarfettim, o umudumu yitirdim. Evimde yemek yiyerek bu ölümlere seyirci olamam, en azından bende bedenimi onların bedeninin yanına uzattım ve açlık grevine başladım."