BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

AB'nin sırları firari ajanda!

Gizli dinleme krizi Atlantik’in iki yakasını karşı karşıya getirdi. ABD ve AB arasında ‘dinleme krizi’ yaşanıyor.

Abone ol

Der Spiegel, ABD’nin, Brüksel, Washington, BM’deki AB’nin ofislerini dinlediğini ve çok gizli belgelerin hala Snowden’de olduğunu yazdı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) yürüttüğü gizli telefon ve internet kayıtlarını basına sızdıran eski CIA çalışanı Edward Snowden yeni bir skandalı daha ortaya çıkardı. Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, ABD isthibaratı, “hedef” olarak tanımladığı Avrupa Birliği’nin Brüksel, Washington ve Birleşmiş Milletler’deki ofislerini dinleyip, bilgisayar ağlarına sızdı. Der Spiegel, Eylül 2010 tarihli “çok gizli” belgenin halen Snowden’da olduğunu belirtti.

Der Spiegel ekibinin kısmen gördüğü belgede, AB’nin Washington’daki diplomatik temsilciliğine mikrofonlar yerleştirildiği öne sürüldü.

Haberler doğruysa, iğrenç

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, iddialar doğruysa AB-ABD ilişkilerine ‘ciddi bir etkisi’ olacağını belirterek, “ABD’nin casusluk yaptığı iddiasından derin endişe duydum ve şoke oldum. AP adına ABD makamlarından tam izahat ve hızlı şekilde daha fazla bilgi vermelerini talep ediyorum” dedi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı ise “Haberler doğruysa, iğrenç” ifadesini kullandı. Der Spiegel ayrıca NSA’nın, Almanya’da her ay 500 milyon e-posta, kısa mesaj ve telefon görüşmesini izlediğini yazdı. Almanya Federal Savcılığının, soruşturma açmaya hazırlandığı, ‘Prism’, ‘Tempora’ ve ‘Boundless Informant’ casusluk programları verilerin de incelemeye alındığı belirtildi.

Fransa ABD’den bilgi istedi

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise iddialara ilişkin, “Washignton ve Brüksel’deki ABD yetkilileri ile derhal temasa geçtik ve bilgi istedik” diye konuştu. NSA’nın casusluk yaptığı bilgisini basına sızdırdıktan sonra kaçtığı Hong Kong’dan Moskova’ya geçen ve ABD pasaportu iptal edilen Snowden’ın sığınma talebini değerlendiren Ekvador ise 30 yaşındaki eski ajanın kaderinin Rusya’nın elinde olduğunu belirtti. Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, “Sığınma başvurusunda ilerleme için Snowden Ekvador topraklarında olmalı. Şu aşamada, Snowden’ın nereye gideceği Rusya’ya bağlı. ABD bizden talebi reddetmemizi istedi. Talebi değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Rusya ise Snowden’ı iade etmek gibi bir düşünceleri olmadığını, bu konunun gündemlerinde bulunmadığını açıkladı.