BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AB'nin 2013 bütçe görüşmeleri tıkandı

Avrupa Birliği ülkeleri 2013 bütçesi konusunda bir türlü anlaşamıyor. Yüzde 6,8'lik artışa İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerin itirazı nedeniyle Avrupa Parlamentosu'ndaki görüşme yapılamadı.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin önümüzdeki yılki bütçesiyle ilgili görüşmeler, Avrupa hükümetlerinin ek ödenek talebi konusunda anlaşamaması nedeniyle çıkmaza girdi.

Kriz, birliğin 7 yıllık harcama planlarının belirlenmesi için önümüzdeki hafta yapılacak zirvenin hemen öncesine rastlıyor.

AB ülkelerinin temsil edildiği Konsey'in 9 milyar euroluk ek ödeneği onaylamaması nedeniyle, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri dün akşam yapılması öngörülen görüşmeye katılmadı.

Şimdi Avrupa Komisyonu'nun 2013 bütçe planını gözden geçirmesi gerekiyor.

Ocak ayına kadar bir anlaşmaya varılamazsa, mevcut bütçe her ay uzatılacak. Bu durumda, her fazladan harcama için Komisyon, Konsey ve AP'nin onayı gerekecek.

27 ülkeden oluşan birliğin 2012 bütçesi toplamı bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarak 129,1 milyar euro olmuştu.

İngiltere, Danimarka, Hollanda ve İsveç'in AB harcamalarının artmaması için bastırdığı haber veriliyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron dün İtalya'da Başbakan Mario Monti'den bu politikasına destek bulamadı.

Eski bir Avrupa Komisyonu üyesi olan Monti, tutumlarının İngiltere'yle uyuşmadığını belirterek, "Belirgin bir daraltma ihtiyacı konusunda İngiltere gibi ikna olmuş değiliz" dedi.

'Vergi mükellefleri soyuluyor'

AP Başkanı Martin Schulz, dün Brüksel'de 15 ülkenin başbakanına, AB harcamaları için fazladan 9 milyar euro konusunda anlaşmaya varılamadığı için 2013 bütçesini görüşmeyeceklerini bildirdi.

Komisyon, bu ek ödeneğin altyapı, araştırma ve eğitim için kullanılacağını belirtiyor.

İngiltere Maliye Bakanlığı'nın finanstan sorumlu müsteşarı Greg Clark bu duruma sert tepki gösterdi.

Clark, parlamentoda "sadece AB harcamasını büyük oranda artırarak Avrupalı vergi mükelleflerini soyacak bütçe görüşmelerine öncelik verildiğini" öne sürdü.

Clark, ülkeler kendi içlerinde tasarrufa giderken AB'nin fazladan milyarlarca euro talep etmesine, İngiltere'nin karşı çıktığını tekrarladı.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, 2013'te AB bütçesinin yüzde 6,8 artırılmasını istiyor.

Birçok hükümet, artışın yüzde 2,8 ile sınırlı kalmasını savunurken, Muhafazakar Parti yönetimindeki İngiliz hükümeti AB harcamalarının 2011 seviyesinde tutulmasını talep ediyor.

İngiltere hükümeti, 2014-2020 bütçesinde yüzde 5'lik artış önerisini de veto etme tehdidinde bulunuyor.

7 yıllık bütçenin görüşüleceği zirve 22-23 Kasım'da yapılacak.