BIST 10.634
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.436,84
HABER /  GÜNCEL

ABDyi karıştıran eşarp

ABD’nin ünlü TV aşçısı Rahcel Ray, kahve reklamında bir eşarpla poz verdi, ortalık ayağa kalktı. O eşarp terörist simgesi ilan edildi.

Abone ol ABD’nin sevilen yüzü, ünlü TV aşçısı Rahcel Ray, kahve reklamında boynundaki eşarp “Arafat usulü, katil gibi” taktığı iddia edilince kıyamet koptu. Reklamın ‘terörist’ olduğu iddiası üzerine eşarp piyasadan çekildi, reklam kaldırıldı.

ABD’de 30 dakikada yemek hazırlama programlarıyla ünlenen şef Rachel Ray’in Dunkin Donuts adlı kahve ve tatlı üreten bir firmanın reklamında, boynunda Filistinlilerin kullandığı ve “kefiye” olarak adlandırılan eşarpla görülmesi, Amerika’da muhafazakar kesimi “terörizm propagandası yapıldığı” gerekçesiyle ayaklandırdı.

Michelle Malkin adlı muhafazakar bir siyasi yorumcunun başlattığı ve ardından çeşitli muhafazakar gruplar tarafından da desteklenen kampanyada, Rachel Ray’in eşarbıyla terörizme destek verildiği iddiaları, Dunkin Donuts firmasının, internette yer alan reklamını geri çekmesine neden oldu.

EŞARBIN SATIŞI DURDURULDU

Michelle Malkin, eşarbı
"Cihad amacı taşıyon
katil Filistinlilerin sembolü"
diye tanımladı.

Şef Rachel Ray’in kullandığı siyah-beyaz eşarbın, ABD’de Urban Outfitters adlı giyim firması tarafından piyasaya sürüldüğü ve Urban Outfitters’ın da, gelen protestolar üzerine geçen yıl bu eşarbın satışını durdurduğu belirtiliyor. Malkin, reklam geri çekilmediği takdirde Dunkin Donuts ürünlerinin Amerikalılar tarafından protesto edilmesi yönünde çağrı yapmıştı.

Rachel Ray’in söz konusu eşarpla görüldüğü internet sayfasındaki reklam, 7 Mayıs’ta yayınlandı, tepkiler üzerine geçen hafta Dunkin Donuts’ın girişimiyle kaldırıldı.

Donkin Donuts, reklamın gerçek amacının buzlu kahve pazarlamak olduğunu ve bu amaçtan sapıldığı yönünde yanlış anlama ihtimali dolayısıyla reklamı geri çekme kararı aldığını açıkladı.

İSLAMİ TERÖR SEMBOLÜYMÜŞ

Geri çekilen reklamda Rachel Ray, elinde buzlu kahveyle, kiraz çiçeklerinin önünde, tartışma yaratan eşarbıyla poz veriyor. Firma, suçlamalara karşı, eşarbın, reklam hazırlanırken bir stilist tarafından seçildiğini ve hiçbir sembolizmin söz konusu olmadığını savunuyor.

Reklamın kaldırılması kampanyasını yürüten muhafazakar Michelle Malkin ise, inanılmaz iddiasında, Rachel Ray’in boynundaki eşarbın “kefiye” adı verilen geleneksel Arap eşarbına benzediğini, Ray’in eşarbı tıpkı Araplar gibi bağladığını, bunun “İslami aşırılık ve terörizmin” simgesi olduğunu iddia ediyor.



Malkin, yazdığı bir yorumda da, kefiye için inanılmaz iddialarda bulundu. “Cihat amacı taşıyan katil Filistinlileri sembolize ediyor” diyen, “Filistin’in efsane lideri Yaser Arafat tarafından kefiyenin meşhur edildiğini” söyleyen Malkin, “kafa kesen teröristlerin boynunda da kefiyenin görüldüğü” yazdı.