BIST 10.847
DOLAR 32,18
EURO 34,88
ALTIN 2.493,25
HABER /  POLİTİKA

Abdullah Gül siyasetten çekiliyor mu?

Cumhurbaşkanı Gül 'Cumhurbaşkanlığı görevini hakkıyla yapmak dışında bir düşüncem yok. Siyasetle ilgili herhangi bir hesabım ve beklentim yok' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresiyle ilgili öngörülebilirliğin çok önemli olduğunu belirterek, ''5, 7 yıl meselesi... Ben bu tartışmaların hiçbirine girmedim. Görev süremle ilgili bir şey söylemem. Bu konuyla ilgili karar neyse bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı görevini hakkıyla yapmak dışında bir düşüncesi olmadığını da vurgulayan Gül, görev süresi sona erdikten sonra siyasetle ilgili herhangi bir hesabı ya da beklentisi olmadığını açıkladı.

Gül, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında, gazetecilerin görev süresi ve sonrasına ilişkin görüşlerinin ne olduğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Görev süresiyle ilgili öngörülebilirliğin çok önemli olduğunu, bunu birkaç yıl önce de söylediğini ifade eden Gül, görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğuna ilişkin tartışmaların hiçbirine girmediğini belirtti ve ''Cumhurbaşkanı olarak görev süremle ilgili bir şey söylemem'' dedi.

Gül, şöyle devam etti:

''Yapılan tartışmalar bazen o noktaya geliyor ki, beni siyasetin bir parçası gibi görüp konuşanlar çok oluyor. Halbuki ben cumhurbaşkanı olduktan sonra siyasetin içinden gelmiş, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı yapmış, parti kurucusu olmuş bir kişi olmama rağmen cumhurbaşkanlığını, siyasetin dışında tutmak için olağanüstü bir çaba gösterdim. Bunu kamuoyu ve sizler takdir edeceksiniz. Ben bunu gösterirken, herkesin de bu dikkati göstermesini isterim makam açısından. Bu konuyla ilgili karar neyse bunun da bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor.

Benim prensibim şu oldu; hangi görevi yapıyorsam, o görevi hakkıyla yapmak... Onun dışında hiçbir şey düşünmedim. Bugün de cumhurbaşkanı olarak, cumhurbaşkanlığı gibi çok sorumlu ve onurlu bir görevi hakkıyla yapmanın dışında bir şey düşünmedim, düşünmüyorum da. Daha da açık söyleyeyim, siyasetle ilgili herhangi bir hesabım da yok. bunun da bilinmesini isterim.''

Cumhurbaşkanlığından sonra kariyerinin nasıl devam edeceğinin merak edildiğinin sorulması üzerine Gül, hayatta emekliliğe inanmadığını söyledi. İnsanın ne iş yaptığının ayrı konu olduğunu dile getiren Gül, ''Tekrar söylüyorum, siyasi bir beklenti ve hesap içinde değilim. Zihnimi meşgul eden böyle bir konu söz konusu değil'' dedi.

Gül, ''5 yıl olsa devam etmek ister misiniz, 7 yıl olsa yeterlilik görür müsünüz?'' sorusunu, ''Buna birazcık girmeye başlarsam arkası çok gelir'' diye yanıtladı.

Siyasette her kademede bulunduğunu ve cumhurbaşkanı konumuna geldiğini vurgulayan Gül, ''Benim bundan sonra yapacağım şeyler gayet belli. Siyaseti yaptım ve geldim'' dedi.

İŞTE VİDEO

"FRANSA OLAYINA DEĞİNDİ
GÖREV SÜRESİ İÇİN SERZENİŞTE BULUNDU
SİYASETE DÖNÜŞ SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP
YAZICIOĞLU KAZASI VE DEVLET DENETLEME KURULU
ŞİKE DAVASI İLE İLGİLİ SON SÖZ"
ABDULLAH GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI DİĞER SAYFADA...

TIKLAYIN!..


[PAGE]

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, twitter hesabındaki cevapları kendisinin yazdığını anlattı. Gül, Twitter ve facebook hesapları ile yüzbinlerce insanla iletişime geçtiğini ve bunu çok önemsediğini anlattı.

FRANSA OLAYINA DEĞİNDİ

Gül Fransa ile yaşanan gerginliği de değerlendirdi. Gül, Sarkozy'nin çok büyük hata yaptığını belirtirken Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan gelişmelerden sonra Fransa'dan böyle bir karar çıkmasının ilişkiler açısından hiç de iyi olmadığını söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile uzun dönem çok iyi ilişkiler kurduklarını, Suriye'nin değişimi için görüşlerini ilettiklerini anlatan Gül, Esad'ın kendilerine Türkiye'den çok şey öğrendiğini söylediğini ancak daha sonraki sürecin çok farklı gelişmeye başladığını anlattı.

GÖREV SÜRESİ İÇİN SERZENİŞTE BULUNDU

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresiyle ilgili tartışmalara değinirken, bu konunun biran önce netleşmesini arzuladığını belirterek "Bu durum Türkiye'ye yakışmıyor" dedi. Gül, Türkiye'nin en önemli noktasında görev yapan bir kişinin bu tür bir durumla karşı karşıya kalmaması gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresiyle ilgili olarak, ''Bu konuyla ilgili öngörülebilirlik çok önemli. 5, 7 yıl meselesi. Ben bu tartışmaların hiçbirine girmedim. Görev süremle ilgili bir şey söylemem. Bu konuyla ilgili karar neyse, bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor'' dedi.

SİYASETE DÖNÜŞ SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP

Cumhurbaşkanı Gül, görevi süresi dolduktan sonra tekrar siyasete dönüp dönmeyeceğine ilişkin soruya "Siyaseti yaptım ve bu noktaya geldim. Siyasetle ilgili hiçbir beklentim yok" dedi.

Bir izleyicinin, yaptığı hangi görevi kendisi için ilginç bulduğu sorusuna değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı her görevin kendi şartlarında çok önemli olduğunu belirtirerek Başbakanlık yaptığı kısa sürenin kaostan yeni bir dönemin başlangıcına geçişin ilk dönemini oluşturduğuna dikkat çekti.

YAZICIOĞLU KAZASI VE DEVLET DENETLEME KURULU

Yargıda süren davalara da değinen Cumhurbaşkanı Gül, Yazıcıoğlu kazasıyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu'nun devreye sokulmasına karşın aynı kurulun başka davalar için neden devreye sokulmadığı sorusuna ise Türkiye'de yargının var olduğunu belirterek "Türkiye'de mahkemeler neden var. Bu olaylar savcıların görevidir ve tüm olayları araştırmakla görevlidirler.

Ben Yazıcıoğlu olayı ile ilgili Türkiye içinde düşen bir helikopterin bulunamaması, olayla ilgili karanlık noktalar ve farklı belgelerin ortaya çıkması üzerine Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye soktum. Bunu yapmamdaki başlıca neden de bir daha bu tür olayların olmaması içindir.

ŞİKE DAVASI İLE İLGİLİ SON SÖZ

Cumhurbaşkanı Gül, şike davasıyla ilgili kamuoyunda başlangıçtan beri farklı beklentilerin olduğunu bunu gözönüne alarak yasayı iade ettiğini Meclis'in yasayı yeniden oylaması ile konunun sona erdiğini söyledi.

PKK'nın bir dönem bizim baskımızla Kürtler hak elde etti şeklindeimaj vermeye çalıştığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'in açılışında yaptığı konuşmada Kürtlere verilen hakkın ilgisinin olmadığını devletin gücünün vatandaşın yanında olduğunu belirtirken "Son dönemlerde yapılan operasyonlar kimin güçlü olduğunu ortaya koyması açısından iyi bir örnektir." dedi.