BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Gül Erdoğan'ı kızdıracak

Bu sözler belki Abdullah Gül'ün samimiyetini gösteriyor, ancak eminiz ki Başbakan'ı çok kızdırıyor,,,

Abone ol

Bakan Gül: AB raportörü olsam, bugün Türkiye için ben de olumsuz rapor yazarım, çünkü eksiklerimiz var, ama mayısta hepsi tamam...

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, geleneksel politikacılarda rastlanmayan bir açıksözlülükte konuştu. Gül, yasal eksiklikler ve uygulama zaafları nedeniyle bugüne kadarki AB ilerleme raporlarının uyarı ifadelerine hak verdi.

Eksiklerimiz var ama tamamlanacak

"Bugün bana böyle bir rapor yaz deseler ben de Türkiye için olumsuz rapor yazarım" diyen Gül müjde de verdi: "Hafta başından itibaren yeni AB reformlarını devreye sokuyoruz."

Mayıstan sonra artık kötü rapor çıkmamalı

Reformların mayısta tamamlanacağını söyleyen Bakan Gül, "Ondan sonra Türkiye hakkında AB'den olumsuz rapor çıkmaması gerekir, yine de müzakere tarihi verilmezse, biz yolumuza devam ederiz" dedi.

Saçlarda AB akı var

Abdullah Gül 3 Kasım seçimlerinden sonra 58. hükümetin başında göreve geldiğinde saçlarında neredeyse hiç ak olmayan gencecik bir başbakandı. Ama aradan geçen bir buçuk yılda sadece görevi değil, görüntüsü de değişti. Deyim yerindeyse saçlarını AB yolunda ağarttı.

***

Ben olumsuz rapor yazardım!

Gül, "Şu anda Türkiye ile ilgili ilerleme raporu yaz deseler ben de olumsuz rapor yazarım. Eksiklerimiz, yapmadıklarımız var. Ama mayıs ayı ortalarına kadar hepsini bitiririz" dedi.

İrlanda'da Eczacıbaşı Holding'e ait Vitra Tiles seramik fabrikasının temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB'den tarih almaya çalışan Türkiye'ye yönelik ilginç bir itirafta bulundu. AB'den yıl sonunda müzakere tarihi alınmasında çıkacak ilerleme raporunun büyük rol oynayacağını belirten Gül, "Şu anda Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu yaz deseler ben de 'olumsuz' rapor yazarım. Çünkü eksiklerimiz, yapmadıklarımız var. Ancak, hafta başından itibaren AB'ye dönük yasa ve Anayasa değişikliklerini devreye sokuyoruz. Hepsini mayıs ayı ortalarında bitiririz. Ondan sonra Türkiye hakkında AB'den olumsuz rapor çıkmaması gerekir" dedi. "Anayasa değişikliği yeni gerilimler yaratır mı?" sorusuna Gül, "Biz şimdilik AB'nin bizden istediği değişiklikleri yapacağız. Gerilim yaratabilecek maddeleri daha sonraya bırakacağız. Buna özen göstereceğiz" yanıtını verdi. Gül, "Herşeye rağmen AB'den tarih çıkmazsa ekonomide dalgalanma olabileceği korkusu var. Sizce ne olur?" sorusu üzerine de şöyle konuştu:

Yola devam ederiz

"Biz tarih almak için bastıracağız. Olmazsa da yolumuza devam ederiz. Kimse telaşlanmasın. Ufak tefek dalgalanmalar olsa da Türkiye ekonomisi istikrarlı yoluna devam eder." Gül temel atma töreninde yaptığı konuşmada ise Türk şirketlerinin AB içinde yatırımlara başlamasının Türk ekonomisinin canlı ve ekonomik yapısını gösterdiğini kaydetti. Türk işadamlarının yurt dışında yatırım yapmasını hiçbir zaman sermaye kaçışı olarak görmediklerini belirten Gül, "Türk işadamlarının yurdışında yatırım yapması bize gurur veriyor. Biz yabancı sermaye çekmek için elimizden geleni yaparken, Türk işadamlarının da dünyaya açılmasını doğru adım olarak görüyoruz. 'Uzanan kol bizden olsun, nereye giderse gitsin' diyoruz" diye konuştu.

Toprak Türkiye'den üretim İrlanda'dan

Yeni yatırımla birlikte Vitra Tiles Ireland'ın cirosu 25 milyon dolara çıkacak. İrlanda'daki pazar payı da yüzde 8'e yükselecek. Vitra Karo Seramik'in İngiltere'deki pazar payı ise yüzde 2.5'e ulaşacak. Türk toprağından yılda 980 bin ton seramik hammaddesi üreten Eczacıbaşı Yapı Grubu, Vitra Tiles Ireland'ın hammadde ihtiyacını da karşılayacak. Böylece Türk toprağıyla İrlanda'da üretilen karo seramik Avrupa ülkeleri ile ABD'ye daha fazla yayılacak. Bu yıl sonunda üretime geçecek yeni tesisle Vitra Tiles Ireland'ın 11 milyon metrekare olan üretim kapasitesi, yıllık 1 milyon 750 bin metrekareye çıkacak.

Dünyanın en büyük fabrikası Bozüyük'te

Eczacıbaşı'nın 125 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 530 bin metrekare alana yayılan Bozüyük Seramik tesisleri, "tek çatıda dünyanın en büyüğü" özelliğini taşıyor. Eczacıbaşı Yapı Grubu 200 milyon dolarlık ihracatla, 5 kıtada 50'den fazla ülkeye uzanıyor. İşte Vitra Karo Seramik'ten satır başları:

* Son yatırımla Vitra Karo Seramik, Bozüyük, Tuzla ve İrlanda'da bulunan toplam üç tesiste yıllık 18 milyon metrekare seramik karo üretimiyle Avrupa'da ön sıralara çıkacak.

* Vitra Karo Seramik, 2003'te 57 milyon dolarlık ihracat yaptı. Temel ihracat pazarları arasında Almanya, İngiltere, İrlanda, ABD, Kanada, Benelüx ve İskandinav ülkeleri, BDT, Avustralya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri bulunuyor.

* Vitra Karo Seramik, her yıl ortalama 40-50 yeni seri üretiyor. Tasarım ekibinde uluslararası isimler de bulunuyor.