BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  MEDYA

Abdullah Gül çok şey söyledi

NTV canlı yayınında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e soru soran gazetecilerden Ayşe Böhürler izlenimlerini köşesinde yazdı.

Abone ol

AK Parti'nin kurucularından yazar Ayşe Böhürler'e göre çok şey söyleyen Gül uyarılarıyla AK Parti'de safları sıklaştırdı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalar konuşulmaya devam ediyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ters düştüğü ve AK Parti'ye küs olduğu iddia edilen Gül, açıklamalarıyla muhalefeti kızdırdı.

AK Parti karşıtı çevrelere göre "hiçbir şey söylemedi" aksini düşünenler ise onun "yapıcı uyarılarda" bulunduğunu düşünüyor.

Gül'e soru soran isimler arasında yer alan Yeni Şafak gazetesi yazarı Ayşe Böhürler, izlenimlerini bugünkü köşesinde paylaştı. İşte o izlenimler:

"Gördüğüm kadarıyla; her yerde söylendiği gibi aktif siyasetin güncel bir aktörü olmaktan ziyade kendisini daha farklı bir yerde konumlandırmak istiyor. Siyasetin kısır çekişmelerinin içine girmek istemiyor. Türkiye'nin sorunlarını çözmeye yönelik daha kapsayıcı sivil veya siyasi girişimlerin içinde yer almak, bulunduğu konum itibarıyla ona daha uygun geliyor. Cumhurbaşkanlığı yapmış birisi olarak siyasetin insanı hızlı bir tüketim malzemesi haline getiren dilini kullanmaktan kaçınıyor.
Açık açık söylemedi ancak satır aralarında “mevcut koşullarda” Ak Parti'ye içinden veya dışından bir alternatif oluşturacak bir siyasi girişimde bulunmayacağının altını çizdi.

HASSAS DİL KULLANDI

Terörle mücadele ederken; Kürt halkının onurunu ve gururunu rencide eden her türlü söylemden mutlaka kaçınılması gerektiği uyarısını yaptı. Kürtlerin Türkiye'ye olan aidiyetlerinin zayıflatılmaması vurgusunu sıkça dile getirdi. Terörü bölgesel bir mesele olarak görmek gerektiğini söyledi. “Devletin silahı teröristin silahından daha güçlüdür ve onu illa ki yener” derken halkla bağın özellikle bu süreçte çok daha fazla güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dil ve üslup hassasiyetine dikkat çekti.

DIŞ POLİTİKA UYARISI

Ortadoğu'da bozulan ilişkileri değerlendirirken “Irak-Suriye vakumu ve bölgedeki vesayet savaşları” üst başlığında konuyu değerlendirdi. İslam ülkelerinin iç işlerine karışmamalıyız derken onlara yönelik 'soft power', 'ilham verici' ve daha 'gerçekçi' bir dış politikaya dönmemiz gerektiğini de tekrarladı. Türkiye'nin geçmişinde bunu başardığını da belirtti. Bu çerçevede Ak Parti'nin ilk on yılını “büyük ve ilham verici” bir başarı olarak değerlendirdi. “Parlak ve başarılı bir Müslüman ülkeydik” tanımını kullandı.

KOPUŞ BEKLEYENLERE MALMEZE VERMEDİ

İç meselelerde enerjinin tüketildiğini söylerken iç kavgalarda harcanan enerjinin ve gerginliğin “maliyetinin” oluşturduğu kayıplardan söz etti. Türkiye'nin enerjisini içten içe yakmaması gerektiğini özelikle vurguladı.
Kişi, kurum ya da grup ismi zikretmekten kaçındı. Kapsayıcı ve onarıcı bir dil kullandı.
Alınganlıklarını söylemekten kaçınmadı. Kurucusu olduğu Parti'nin başarısını Türkiye'nin başarısı olarak gören ve onu destekleyen bir devlet adamı kimliğiyle
konuştu. Hem çok şey söyledi hem de 'kopuş' bekleyenlere malzeme olacak hiç bir şey söylemedi.
Abdullah Gül NTV programıyla bence safları ayrıştırmadı, sözleri ve uyarılarıyla sıklaştırdı.