BIST 9.555
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.476,21
HABER /  DÜNYA

Abdülkadir Molla idam edildi

Bangladeş'te hakkında idam kararı bulunan Abdülkadir Molla'nın infaz edildiği belirtildi.

Abone ol
Başbakan Erdoğan'ın idamı durdurmak için ettiği telefon da bir işe yaramadı! Bangladeş'te Cemaat-i İslami lideri Abdülkadir Molla, dünyanın itirazlarına rağmen idam edildi. Siyasi ve sosyal bir krizin eşiğinde olan Bangladeş'in idam cezasının infazından sonra bir kaosa sürüklenmesinden korkuluyor.
 
1971 yılında ülkenin bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla işbirliği yapıp 369 Bangladeş askerinin ölümünden idama çarptırılan Abdülkadir Molla’nın infazı, Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı.

Molla, 'insanlığa karşı suç işlemekle' suçlanıyordu. Molla'nın idamı önünde hukuki bir engel olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

ABDÜLKADİR MOLLA KİMDİR? (GULAM AZAM) MOLLA'NIN HAYATI


İNFAZ ÖNCESİNDE YAŞANAN KARMAŞA


Bangladeş'te savaş suçlarının yargılandığı özel mahkemenin verdiği idam kararının, salı gecesi saatler 00.00'ı geçince uygulanması bekleniyordu. Ancak mahkeme, idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetmişti. Yüksek Mahkeme daha sonra son dakika temyiz isteğini reddederek Abdülkadir Molla’ya verilen idam cezası kararını onamıştı. İdam kararının infazı, bu onamadan sonra gerçekleşti.

screen-shot-2013-12-13-at-8.34.37-am.png
İLK İDAM
 
Bu kararla birlikte Abdülkadir Molla, kurulan savaş suçları mahkemesinde idam edilen ilk kişi oldu. Bu mahkemede, bağımsızlık savaşı döneminde Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanan kişiler yargılanıyordu. Molla da Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.
 
KAOSA NEDEN OLABİLİR
abdülkadir molla idam.png
Abdülkadir Molla'nın idam edilmesinin Bangladeş'te bir kaosa neden olmasından korkuluyordu. Avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyordu. Molla destekçileri, kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzleştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurmuştu.

BM'DEN UYARI
abdülkadir molla idamı.png
Mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları tarafından doğru bulunmadığını belirtirlerken, hükümet konuyu yalanlamıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise Başbakan Hasina’ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulunmuştu.

İLK MAHKEME 'ÖMÜR BOYU HAPİS' DEMİŞTİ AMA...

Abdülkadir Molla, şubat ayında ömür boyu hapse mahkum edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu temyiz mahkemesi cezayı idama çevirmişti. Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti. Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu.
BAŞBAKAN MOLLA'NIN İDAMI İÇİN ARAMIŞTI

Türkiye Abdülkadir Molla'nın idamını durdurmak için son ana kadar çok uğraşmıştı. Önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu aramıştı, son olarak da Başbakan Erdoğan... (DEVAMINI OKU)
erdoğan-idam-telefonu.jpg