BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  DÜNYA

ABD'nin Suriye yalanı ortaya çıktı

Clinton'ın Rusya'dan Suriye'ye gönderildiğini iddia ettiği 'yeni' saldırı helikopterleri, zaten Suriye'ye ait olan eski helikopterler çıktı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, salı günü yaptığı açıklamada Rusya'yı Suriyeye saldırı helikopteri göndermekle suçlamış ve bu adımın çatışmaları dramatik biçimde kötüleştireceğini söylemişti.

New York Time'ta yer alan habere göre, Clinton'ın bugüne kadar Moskova'ya yönelik en sert eleştirisinde büyük bir çarpıtma söz konusu. habere göre, Clinton'ın bahsettiği helikopterler yeni değil, zaten Suriye'nin sahip olduğu ve bir kaç ay önce rutin tamirat için Rusya'ya gönderilen helikopterler.

Gazeteye konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu aldatmacayı "Rusya'yı zor durumda bırakmak için bir manevra" olarak açıkladı.

"AMA YİNE DE ÖLÜMCÜL" SAVUNMASI
Beyaz Saray ve ABD İstihbaratından bazı yetkililerse, Clinton'ın sözlerinin arkasında durarak, helikopterlerin yeni olup olmamasının önemli olmadığını belirterek, önemli olanın sivil halka karşı ölümcül olduğunu vurguladılar.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ
Clinton'ın bu 'aldatmacası'nın zamanlaması da önemli. Zira, temmuzun ortasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Annan Planı'nın devam ettirilip, ettirilmeyeceği konusunda karar verecek.

ABD yönetiminde bu gelişmeler yaşanırken, Rusya'dan da önemli açıklamalar geliyor. İran'da temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriyeli muhaliflere silah sağladığını iddia etti.

"ASIL ABD SİLAH SAĞLIYOR"
Hillary Clinton'ın, Rusya'nın Suriye yönetimine taarruz helikopteri verdiğine dair sözlerini kabul etmeyen Lavrov, "ABD, Suriye'deki muhaliflere silah sağlamaktadır ve bu silahlar yönetim aleyhine kullanılıyor ancak bizim tarafımızdan böyle bir girişim yok" dedi.

Lavrov, Suriye'ye yaptıkları askeri yardımlarının sadece tekniksel ve hava savunma alanında olduğunu ifade etti. Lavrov, "Suriye lideri Beşar Esad'ı nereye kadar destekleyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Rusya olarak Suriye'de herhangi bir rejim ve özel kişiyi desteklemiyoruz ancak, bazı ülkeler, Suriye'yi dağıtmak ve parçalamak istiyor. Bu ülkeler Libya modeli benzerini Suriye için uygulamaya çalışıyor" suçlamasında bulundu.