BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.468,64
HABER /  DÜNYA

ABD'nin sinsi Suriye planı

Esad rejimi, kimyasal silah programını teslim ettiği özel eğitimli 450 Birliği vasıtasıyla zehirli gaz ve cephane stoklarını ülkedeki 50 farklı noktaya taşıyor. ABD ise bu birliğin peşinde.

Abone ol

İNTERNET HABER - ABD ve Ortadoğu'lu yetkililerin verdiği bilgiye göre, Esad rejiminin kimyasal silah programının merkezindeki gizemli bir Suriyeli askeri birlik, ABD'nin silahların izini sürmesini zorlaştırmak üzere zehirli gaz ve cephane stoklarını ülkedeki 50 kadar alana taşıyor.

The Wall Street Journal Türkiye'de yer alan habere göre, yetkililer, Suriye'nin özel 450 Birliği'nin silahları farklı noktalara taşımasının ABD'nin iddia edilen kimyasal silah saldırıları nedeniyle Suriye'ye karşı yapacağı olası bir askeri müdahaleyi zora sokabileceğini belirtti. Yetkililer ayrıca bu durumun Rusya'nın, rejimin kimyasal silahların kontrolünü bırakması teklifi konusunda da soru işaretlerine neden olduğunu belirtti.

ABD ve İsrailli istihbarat kurumları Suriye rejiminin kimyasal silahlarının çoğunun nerede bulunduğunu halen bildiklerine inanıyor ancak, yetkililer altı ay önceki kadar emin olmadıklarını belirtiyor.

ABD ETKİ ETMEYE ÇALIŞIYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün silah programının nasıl sonlandırılacağını görüşmek üzere Cenevre'de Rus meslektaşı ile bir araya geldi. Kerry oldukça büyük zorluklar olduğunu ifade etti. ABD Suriye hükümetinin 21 Ağustos'ta gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısında en az 400'ü çocuk olmak üzere 1.400'den fazla insanın öldüğünü iddia ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün kimyasal silah saldırısı yaptığını bir kez daha reddetti. Ancak hükümetinin kimyasal silah kullanımını yasaklayan anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Gelen istihbarat konusunda bilgi sahibi yetkililer ve politika yapıcılar, Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'nin bir kolu olan ve rejimin tüm kimyasal silah programını yöneten 450 Birliği'nin bu stokları aylardan bu yana taşımakta olduğunu belirtti.

ABD ve Avrupalı istihbarat kurumlarına göre, 450 Birliği kimyasal mühimmatın karıştırılması ve yayılmasından, bunun yanında kimyasal silah alanlarının güvenliğinden sorumlu.

ABD ordu görevlileri ikna ya da tehdit yoluyla 450 Birliği üzerinde etki sağlama olasılıklarını değerlendiriyor. Üst düzey bir ABD ordu yetkilisi, "İdeal bir dünyada bu birliği ele geçirmek isteyebilirsiniz. Kimyasal silahların üzerinde oturdukları sürece maaşlarını kimin verdiğiyle kim ilgilenir ki." dedi.