BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  DÜNYA

ABDnin ortadireği fakirleşiyor

ABD'de 'orta sınıfa' mensup Amerikalılar, ekonomik durumlarının beş yıl önceye göre iyi olmadığını düşünüyorlar.

Abone ol

Merkezi Washington'da bulunan araştırma merkezi "Pew Research Center", ülkedeki yetişkin nüfusun yüzde 53'ünü oluşturan ve hane halkı geliri 40 bin ila 100 bin dolar olan "orta sınıfa" mensup kişilerle ilgili bir araştırma yaptı.

Araştırmaya göre, orta sınıfa mensup kişilerin çoğunluğu son 5 yılda ekonomik durumlarında iyileşme olmadığını düşünüyor. Bu kişilerden yüzde 25'i, ekonomik durumlarının düzelmediğini, yüzde 31'i ise kötüleştiğini ifade ettiler.

ORTA SINIF EZİLİYOR

Orta sınıf Amerikalıların refahının zengin Amerikalılarla karşılaştırıldığında daha az arttığı görülüyor. 1983 ile 2004 yılları arasında, üst gelir sınıfına mensup ailelerin ortalama net geliri yüzde 123 artarken, orta gelirli ailelerin ortalama net geliri ise yüzde 29 büyüdü.

ALT GELİR GURUBU

Orta sınıf Amerikalıların yüzde 67'si yaşam standartlarının ailelerine göre daha iyi durumda olduğunu, zengin kişilerin yüzde 80'i ise ailelerinin yaşam standardını geçtiklerini belirttiler. Alt gelir grubuna mensup kişilerin ise sadece yüzde 49'u koşullarının daha iyi olduğunu ifade ettiler.

5 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA ZOR

Telefonla 2 bin 143 yetişkinle 24 Ocak ve 19 Şubat arasında yapılan araştırma, her 10 insandan 8'inin, orta sınıfın yaşam standardını sürdürmesinin 5 yıl önceyle karşılaştırıldığında daha zor olduğuna inandığını ortaya çıkardı.

FİKİR BİRLİĞİ YOK

Bu arada araştırmaya göre, orta sınıfa mensup kişiler arasında ekonomik sorunlarından kimin sorumlu olduğu konusunda fikir birliği yok.

Araştırmaya katılanların yüzde 65'i hükümeti suçlarken, yüzde 15'i petrol fiyatlarını, yüzde 11'i kişilerin kendini ve diğerleri ise dış rekabet ile özel şirketleri sorumlu görüyor.

YAŞLILAR DAHA İYİ DURUMDA

Demografik gruplardan bazılarının, 1979 ve 2006 yılları arasında gelir durumları iyileşirken, bazılarının geriledi. Gelir durumu düzelenler arasında 65 ve üzeri yaştakiler, siyahlar, ABD'de doğup büyüyen İspanyollar ve evli çiftler bulunuyor. Yaşları 18 ila 29 olan gençler, bekarlar, ABD dışında doğan İspanyollar ve eğitimi lise ya da daha aşağısı olan insanlar ise kaybedenler arasında yer alıyor.

AMERİKAN EKONOMİSİ KÖTÜYE GİDİYOR

Pew Sosyal ve Demografik Eğilimler Müdürü ve araştırmayı hazırlayan Paul Taylor, "Amerikan ekonomisinde kötü bir gidişat söz konusu ve insanlar bunu hissediyor" dedi.