BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABDnin garip silahı

ABD ordusunun Irak'ta kamyon şoförlerini geçici kör eden bir silah kullandığı ortaya çıktı!

Abone ol

ABD ordusunun, Irak'ta kontrol noktalarına yaklaşırken uyarılara rağmen durmayan araçların şoförlerini kısa süreliğine kör eden bir lazer cihazı kullandığı bildirildi.

ABD askerlerinin M-4 tüfeklerine taktıkları tüpe benzeyen 27 santimetre uzunluğundaki cihaz lazer ışını yayıyor.

Pentagon sözcüsü Yarbay Barry Venable bugün yaptığı açıklamada, silahlara takılan cihazın kullanımının yasal olduğunu ve amaçlarının sivillerin yanlışlıkla öldürülmesini engellemek olduğunu söyledi.

Yarbay Venable, cihazın kalıcı körlüğe yol açmadığını belirtti, ancak geçici körlüğün ne kadar sürdüğünü bilmediğini kaydetti.

Yarbay Venable, cihazların ''kullanımı yasak silah olmadığını, hatta bunlara silah demenin bile yanlış olacağını'' ileri sürdü.

Venable, cihazın Irak'ta ne kadar yaygın olduğunu bilmediğini de söyledi.

İnsan Hakları İzleme örgütünün silahlarla ilgili bölümünün müdürü Steve Goose ise Konvansiyonel Silahlar Anlaşması'na eklenen 1995 tarihli bir protokolün kalıcı körlük yapan cihazların kullanımını yasakladığını söyledi. Ancak ABD'nin bu protokolü imzalamadığı belirtiliyor.

Goose, ABD'den cihazın kalıcı körlüğe yol açmadığına dair garanti istediklerini belirterek, ''Bu cihazın kalıcı körlüğe yol açmadığını gösteren deneyler yapıldı mı?'' diye sordu.

Goose, cihazın çok yakın mesafeden kullanılması durumunda kalıcı körlük yapabileceğinden korktuğunu söyledi.