BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,03
HABER /  EKONOMİ

ABD'li uzmandan Bank Asya uyarısı! Eğer batarsa...

ABD'li uzman, Bank Asya'ya karşı yürütülen kampanyanın, Türkiye ekonomisine büyük zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Bank Asya'nın batması durumunda Türkiye ekonomisine büyük darbe vuracağını belirten Penn State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Indrit Hoxha, bankaya hem siyasi hem de kurumsal düzeyde zarar verilmeye çalışılmasını şaşkınlık içinde takip ettiğini söyledi.

UZUN VADELİ ZARARLARI OLUR

Penn State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Indrit Hoxha, Bank Asya'ya karşı yürütülen kampanyanın, Türkiye ekonomisine büyük zarar verebileceği uyarısında bulundu. Hoxha, Bank Asya’nın batırılmasının ekonomi üzerinde uzun vadeli zararlara neden olacağını söyledi. Hoxha, özel bir bankaya yapılan bu tip sistemli saldırıların, başta ABD olmak üzere gelişmekte olan hiçbir ülkede hayal bile edilemeyeceğini vurguladı. 

Amerikalı ekonomi profesörü, Bank Asya’nın bir katılım bankası olduğunu hatırlatarak, “Bankanın zarar görmesi, müşteriler üzerinde negatif etki yapar. Özellikle faizsiz bankacılığı tercih eden müşteriler bu durumdan çok etkilenecek. Banka hisseleri halka açık olduğu için hissedarlar da olumsuz etkilenir. Fakat asıl Türkiye ekonomisi uzun vadede büyük zarar görecek. Yatırımcıya, Türkiye’de yatırım yapmanın güvenli olmayacağı mesajı verilmiş olacak. Bu da Türkiye’ye gelen yabancı fonların azalmasına, hatta fonların çıkışına neden olacak. Uzun vadede ekonomi olumsuz etkilere maruz kalacak” dedi.

HEM MANTIKSIZ HEM DE ZARAR VERİCİ

Bankaya hem siyasi hem de kurumsal düzeyde, her seviyede zarar verilmeye çalışılmasını şaşkınlık içinde takip ettiğini belirten Prof. Hoxha, “Devlet organlarının ana rolü, finansal kurumlarının sağlığını değerlendirmek ve ekonomik şoklara karşı sistemin hassasiyetini analiz etmektir. Finansal aktörlerden biri veya birkaçını seçerek saldırıda bulunmak, ekonomi için hem mantıksız hem de zarar vericidir” diye konuştu. Bankaların ekonomi sisteminin kalbi olduğunu ifade eden Hoxha, ABD’de 2008’de yaşanan ekonomik krizde hükümetin finansal sistemi kurtarmak için çabaladığını hatırlattı.

YATIRIMCILAR NASIL ALGILAYACAK?

İş dünyası ve bankalar için kamu algısının büyük önem taşıdığını vurgulayan Hoxha, medyada Bank Asya'yla ilgili çıkan olumsuz haberlerin hukuku çiğnemek anlamına geldiğini söyledi. Bank Asya'nın bu haberlerle ilgili açtığı davaların, Türkiye’de hukuk üstünlüğü adına gösterge olacağını belirten Amerikalı uzman, "Hukukun üstünlüğünün çiğnendiği bir ortamda, gerekli cezalandırmaların yapılması lazım. Bu durumun yatırımcılar tarafından nasıl algılanacağı ise çok önemli" dedi.

46908.jpg