BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.391,85
HABER /  POLİTİKA

ABD'li senatörden şok Erdoğan yorumu!

Obama'ya rakip olan ABD'li senatör McCain'in Erdoğan hakkındaki sözleri dikkat çekti.

Abone ol

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türk halkının birçoğunun gözünde, bir başbakandan ziyade diktatör gibi görüldüğünü” savundu.

Brookings Insitute adlı düşünce kuruluşunda konferans veren, 2008 başkanlık seçimlerinin cumhuriyetçi adayı McCain, toplantının soru-cevap bölümünde Taksim Gezi Parkı’na yönelik olaylarla ilgili soruyu da yanıtladı.

TÜRKİYE'DE OLMASINI BEKLEMİYORDUK

“Arap Baharı’nın meydana geldiği diğer bölgelerin aksine, böyle bir gelişmenin Türkiye’de olmasını hiç kimsenin beklemediğini” ifade eden McCain, “Şurası çok açık ki, bu olaylar, Erdoğan’ın Türk halkını İslami yöne doğru zorlamasına karşı bir başkaldırıydı. Buradaki birçoğumuz İstanbul’da, Ankara’da ve diğer büyük kentlerde bulunduk. Oralar da Washington gibi, mezhepsel değil ve kozmopolit. Dolayısıyla bence bu olaylar, Erdoğan’ın, çok modern bir ulusu ve demokrasiyi, alkol sınırlamaları, İslami yönelimli okullar gibi, attığı birçok adımlarla halkın istemediği bir yöne zorlamaya çalışmasına karşı bir başkaldırıydı” diye konuştu. McCain, bunun yanında, “Türkiye’de cezaevindeki gazeteci sayısının, diğer herhangi bir Ortadoğu ülkesindekinden daha fazla olduğunu” belirterek, “Erdoğan’ın gerek yazılı gerekse diğer medyayı, davalar açmak gibi adımlarla sindirdiğinin şüphe götürmediğini” iddia etti.

ERDOĞAN BUNLARDAN DERS ALSIN

“Bence bu olanlar, pek diğer yerlerde gördüğümüz türden bir tepki değil, kendilerine baskı yaptığını düşündükleri bir kişiye (Erdoğan’a) yönelik bir tepki” diyen McCain, “Erdoğan’ın bu olanlardan ders almasını ve polisin kullandığı bazı taktiklerin aşırıya kaçtığını anlamasını umduğunu” belirtti.

McCain, “Türkiye’yi seviyorum. Türk ekonomisinin başarısı olağanüstü ama aynı zamanda şu görüşü de savunuyorum: Bence Sayın Erdoğan, Türk halkının birçoğunun gözünde, bir başbakan ya da devlet başkanı olmaktan ziyade bir diktatör gibi görülüyor” ifadelerini kullandı.

İşte… John McCain’in o konuşması…



MCCAİN KİMDİR?

Türkiye'den yayın yapan çeşitli internet siteleri, Amerika'nın önde gelen siyaset adamlarından senatör John McCain'in, merkezi Washington'da olan düşünce kuruluşu Brookings Institute'da yaptığı bir konuşmanın videosunu yayınlıyor.

Ultramedya’nın da yayınladığı bu videodaki konuşmasında McCain, Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ı doğrudan hedef alıyor. McCain, son olarak, Amerikan yönetiminin, Muhammed Mursi’yi deviren Mısır ordusuna askeri yardımı kesmesi gerektiğini açıklayarak dikkat çekmişti. Pekiyi, bu John McCain kim ve yürüttüğü çalışmalar, yaptığı açıklamalar esas olarak neyi hedefliyor?

OBAMA'YA RAKİP OLDU 

29 Ağustos 1936 doğumlu Arizona senatörü John McCain, Amerikan Kongresi’nin en kıdemli üyelerinden biri. Amerikan Kongresi’ne ilk kez 1982 yılında Amerikan Temsilciler Meclisi üyesi olarak girdi, o günden bu yana Washington’dan hiç ayrılmadı. Dedesi ve babası orgeneral rütbesine kadar yükselmiş askerlerdi ve aile geleneği olarak McCain de 1958 yılında Amerikan Donanma Akademisi’nden mezun oldu, meslek yaşamı onu ünlü Vietnam Savaşı’na yönlendirdi. 1967 yılında Hanoi yakınlarındaki bir görev sırasında komunist Kuzey Vietnamlılar’ın eline esir düştü ve esirliği 1973 yılına kadar sürdü. Tutsaklığı sırasında işkence görmesi nedeniyle tüm yaşamıboyunca hareket kabiliyetini engelleyen sakatlık yaşadı.

2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayıydı fakat başarılı olamadı.

ÜNLÜ AİLEDEN PARA YARDIMI 

Fakat, John McCain’in siyasi yaşamının perde arkasını anlamamıza neden olan gelişme 2008 Başkanlık Seçimi kampanyası sırasında yaşanmıştı. Demokrat Obama’nın favori girdiği yarışta baştan itibaren geride kalan McCain, kampanyasının ilk sekiz ayında gerekli parayı toplayamamış, devreye, bir İngiliz vatandaşı olan Lord Rothschild girmek zorunda kalmıştı.

İsrail devletinin “kurucu ailesi” olarak tanımlanan ve dedeleri Edmond Rothschild’in 1982-86 yılları arasında İsrail parasının üzerinde resmi bulunan bu zengin aile, McCain’in sorununu kısa sürede çözmüştü. Amerika, vatandaşı olmayan bir ailenin Londra’da verdiği gala yemeği ile Başkan adayına para toplamasını da haftalarca tartışmıştı.

McCain’in Rothschild bağlantısının Arizonalı zengin kayınpederi Jim Hensley’in, bir başka güçlü Yahudi ailesi Bronfman’lar ile olan yakın ilişkisine dayandığı anlaşılmıştı. Rothschild ailesi gibi Siyonist hareketin önde gelen finansörlerinden olan Bronfmanlar’ın aile reisi Edgar Bronfman, yıllarca yürüttüğü Dünya Yahudi Kongresi başkanlığıyla tanınıyor.

BUSH GİBİ BİR NEO-CON 

John McCain, yaşam görüşü olarak tıpkı George W.Bush gibi bir neo-con’dur ve Amerikan Kongresi’ndeki Yahudi lobisinin en önemli ismi olarak tanınır. Libya iç savaşı sırasında onu, birden Bingazi’de gördük. O sırada Muammer Kaddafi Trablus’ta işbaşındaydı ve Bingazili milisler arasında yaptığı açıklamada, Amerikan yönetimini Libya Devrimi’ne yeterli ölçüde destek vermemekle suçladı.

John McCain’i son olarak geçtiğimiz ay Türkiye’de, Hatay’da gördük. Gelen haberler Amerikalı senatörün, Beşar Esed’e karşı savaşan muhalefet unsurlarıyla uzun toplantılar yaptığı, hatta Suriye topraklarına geçtiği ve muhalefete yapılacak askeri yardımın boyutlarını planladığı yönündeydi.

John McCain, içinde bulunduğu siyasi lobi nedeniyle Ortadoğu ile yakın ilişkisi olan bir senatör. Onun yaptığı konuşmayı, eğer Erdoğan karşıtı fikirlere sahipseniz, çok olumlu bulabilir, Amerika’nın Türk Başbakan’a olan tavrının değiştiğini düşünebilirsiniz.

Bu “perde arkası” bilgiler, John McCain’in, Amerika’nın yalnız bir yüzünü temsil ettiğini aktarmak için verilmiştir. Ortaya çıkan tablo, Amerikan Kongresi’nin İsrail’e yakın muhafazakar kanadının Erdoğan’a sıcak duygular beslemediğini işaret ediyor. Bu lobi güçlüdür ve Pentagon başta, Demokrat Başkan Obama döneminde bile devletin içinde önemli köşe başlarını tutmuş bir lobidir.