BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  GÜNCEL

AB'den Türkiye'ye ahlaksız teklif

AB Bakanı Beril Dedeoğlu, İlerleme Raporu'nun yumuşatılması karşılığında Türkiye'ye yapılan göçmen teklifini açıkladı.

Abone ol

AB yetkilileri göç meselesi karşılığında Türkiye hakkında hazırlanan İlerleme Raporu'nu yumuşatma sözü vermiş.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Beril Dedeoğlu, CHP’nin, ‘ilerleme raporu sert olduğu için hükümetin isteği ile seçim sonrasına ertelendi’ açıklamasına sert tepki gösterdi.

Dedeoğlu, gazetelerin Ankara temsilcilerine, AB ilerleme raporunu şöyle değerlendirdi:

-  ‘GALİBA SERT HOCAYDINIZ’: “İlerleme raporunun ertelenmesini Türkiye gündeme getirmedi. Genç bir komiser yardımcısı, ‘göç meselesini haledersek şu ilerleme raporunun içini yumuşatır mıyız’ gibi bir şey söyledi. ‘Böyle bir şey nasıl olabilir; yayınlayın. Kim korkar ilerleme raporundan. Hem bunun seçim sonuçlarını ne kadar değiştireceğini düşünüyorsunuz?’ dedim. Ben artık nasıl bir çıkış yaptıysam, Komiser ‘Siz galiba sert bir hocaydınız’ dedi. Biz “Siz Türkiye’nin aday ülke olduğunun şuurunda mısınız, o iradeyi hissetmek istiyoruz” dedik. Özellikle Johannes Hahn’ın ‘şiddet ortamında bir dizi şeyin yapılamamış olmasını’ dile getirmesi memnuniyet verici.”

- LOBİLER ETKİLİ OLMUŞ: “AB’nin genişleme heyetine ‘Türkiye ile ilgili izlenimleri neye bakarak yazıyorsunuz?’ diye sordum. ‘Siz neyi tartışıyorsanız biz de onu tartışıyoruz’ dediler. ‘Peki, size bilgi vermek için gelip gidenler olmuyor mu’ diye sordum. ‘Bu sene çok oldu. ‘Epey bir gelen giden oldu bize bilgi vermeye hevesli...’ dediler. Bunun altını çizmek isterim. (Atlantik ötesinden mi, sorusu üzerine) O kadarını sormadım. Ama lobi yapıldığı izlenimi edindim. Lobi çok. Raporun abartılı, rahatsız edici bulduğum bazı yerlerinde bu tür girişimlerin etkili olduğu, medyadaki tartışmaların sadece bir kısmına daha fazla bakıldığı anlaşılıyor.”

BİZİM DE LOBİ YAPMAMIZ LAZIM “Eğer lobi faaliyetine yapılmasına izin veren bir sistem varsa, Türkiye de ‘biz niye yapmadık’ diye bakmalı. Örneğin, Slovenya üye olmadan önce ilerleme raporlarında tarım sektörü ile ilgili ağır eleştiriler geliyordu. Sloven çiftçiler Avrupa Komisyonu’nun önünde yattılar lobi için.”

- O KADAR DA OLMAZ DEDİĞİM YERLER VAR “Tamam, bizim fotoğrafımızı çekmeleri, bizim de dönüp kendimize bakmamıza yardımcı olan bir şey. Ama bazı konularda ‘O kadar da değil artık’ dediğim yerler oldu. Hakim ve savcıların yerlerinin çok fazla değişmesiyle ilgili bir paragraf vardı. ‘Hakikaten o kadar çok değişiklik bu kadar kısa zamanda yapıldı mı?’ dedim. Tabloya baktık; 2012-2013’te çıkan kararname sayısı ve yer değiştirme oranı şimdikinin iki katı. Ancak o yılların raporlarına girmemiş bu!”

- PARALEL YAPI'YI ANLATMALIYIZ “Paralel Yapı konusunda anlamadıkları yerler var. Biz şunu söyledik, Bakanlar Kurulu’nda, MGK’da alınmış kararlar var. Türkiye bu mücadeleye devam edecek. Türkiye, PKK’nın terör örgütü sayılması için de uzun yıllar benzer bir çaba sarfetmişti. Şimdi aynı şeyi diğer örgütler için de geçerli hale geldi.