BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  GÜNCEL

AB'den referanduma ilginç tepki!

Kuzey Irak'ta dün yapılan referandumla ilgili Avrupa Birliği'nden çok cılız bir tepki geldi. Açıklamada yapılan referandum nedeniyle üzüntü duyulduğu ifade edildi.

Abone ol

Barzani'nin 'bağımsız Kürdistan' referanduma Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi. AB'nin açıklamasında çağrıların dikkate alınmaması sebebiyle üzüntü duyulduğu ifade edildi.

AB’den yapılan yazılı açıklamada, Irak’ın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam destek verildiği hatırlatılarak tüm taraflara siyasi ve ekonomik alandaki sorunlara barışçıl ve yapıcı diyalog aracılığıyla çözüm bulunması konusunda taahhütlerini yenileme çağrısında bulunuldu.

ASKERİ HAREKETLENME ENDİŞESİ

Tarafların tümü tarafından kabul edilecek çözümün Irak Anayasası çerçevesinde sağlanması da AB’nin vurguları arasında yer aldı.
Bölgede yaşanacak olası bir askeri hareketlenme de AB’nin endişeleri arasında yer alıyor. AB yetkilileri, özellikle DEAŞ ile mücadele bağlamında bölgedeki durumun çok karmaşık olduğunu, gergin ortamda yeni gerginliklerin devreye girmesinin işleri daha da zor hale sokacağı görüşünde.

Açıklamada, “Irak’ın birliği, DEAŞ tehdidini göğüslemede, özgürleştirilen alanlardaki yeniden inşa çalışmalarında, tüm Irak halkının çıkarına olacak şekilde istikrarlı, kapsayıcı ve müreffeh bir Irak’ın kurulmasında birinci derecede önemli” ifadelerine yer verildi.