BIST 10.181
DOLAR 32,24
EURO 35,03
ALTIN 2.455,19
HABER /  DÜNYA

AB'den idam tartışmasına dert tepki!

Erdoğan'ın yeniden gündeme getirdiği idam cezası tartışması Avrupa Birliği'nin de tepkisini çekti...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden gündeme getirdiği idam meselesi ile birlikte başlayan tartışmaların ardından yurtdışından konuyla ilgili ilk tepki Avrupa Birliği'nden geldi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, idam cezasının düşünülemez olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin de üyeliği için aday olarak müzakere ettiği Avrupa Birliği'nden geldi. Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın da sözcülüğünü yapan ve bu konuda Komisyon adına konuşan Sözcü Maja Kocijancic, net bir ifadeyle "idam cezası bulunan ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil" diyerek idam cezasının kaldırılmasının Türkiye'nin AB entegrasyon sürecinde atttığı en başarılı adımlardan biri olduğunu ve Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa Konseyi (AKPM) üyesi olduğunu hatırlattı.

“TÜRKİYE İDAMI KALDIRMAKLA BÜYÜK ADIM ATMIŞTI”

Sözcü Kocijancic şunları söyledi:

"AB için idam cezasının olmaması en temel insan hakları politikasının merkezinde yer alan hususlardan birisidir. Kendi yasal müfredatımızın da en temel sütunlarındandır. Bu sebeple sadece AB’ye aday ülkeler değil, AB için potansiyel aday ülkeler bile bu konuda Komisyon'un yaptığı değerlendirme sürecine tabidir ve ülkeler yasal düzenlemelerinde bu meselenin gerektiği gibi oluşturulması ve uygulanması ile sorumludurlar. İdam ile ilgili atılan adım Türkiye'nin entegrasyon için en başarılı adımlarından biriydi. Bu aynı zamanda Avrupa Konseyi tarafından da son derece güçlü şekilde desteklenen bir ön kriterdir, dolayısıyla idam cezası olan bir ülkeyi AB'ye üye kabul etmemiz mümkün değildir."

idamcezasi.basbakan.jpg