BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,70
ALTIN 2.435,60
HABER /  GÜNCEL

AB'den içme suyuna büyük destek

Avrupa Birliğinin desteklediği 450 milyon avroluk proje ile 21 il ve ilçe AB standartlarında içme suyu tesisi sahibi olacak.

Abone ol

Avrupa Birliğinin desteklediği yaklaşık 450 milyon avroluk projeyle 21 il ve ilçe belediyesi, AB standartlarında içme suyu ve atık su arıtma tesisine kavuşacak.

Türkiye'nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine 21 il ve ilçenin belediye başkanı, 30 Nisan'da Ankara'da bir araya gelerek "Entegre Su Projelerinin Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak.

Belediyelerin AB standartlarında içme suyu ve atık su arıtma tesisi kurması amacıyla hayata geçirilen projeden Çanakkale, Trabzon, Çankırı, Giresun, Kastamonu, Kırşehir, Rize, Iğdır, Şırnak ve Van belediyeleri yararlanacak.

Ayrıca Bilecik Bozüyük, Kahramanmaraş Elbistan, Aydın Kuşadası, Bursa Mustafakemalpaşa ve Orhangazi, Balıkesir Bandırma, Tokat Niksar, Diyarbakır Bismil, Hatay Kırıkhan, Şanlıurfa Viranşehir, Hakkari Yüksekova ilçe belediyeleri de projeye dahil olacak.

Belediyeler yüzde 10'luk kredi kullanabilecek

Belediyeler, entegre su projeleri hazırlandıktan sonra AB Komisyonuna hibe başvurusu yapacak. İçme suyu ve atık su tesisi yapım maliyetinin en çok yüzde 85'i AB, yaklaşık yüzde 5'i de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesiyle karşılanacak.

Yatırımın geriye kalan yüzde 10'luk kısmını üstlenecek belediyeler, İlbank gibi kendilerine destek veren bankalardan kredi kullanabilecek, geri ödemeyi 10 yıllık sürede yapabilecek.